SAD prvak

AMERIKANKE PRVAKINJE SVIJETA

Ženska košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država četvrti put zaredom osvojila je titulu svjetskog prvaka nakon što je u finalu bila bolja od Kine 83:61.

Za Amerikanke je ovo ukupno 11. naslov najboljih na svijetu do kojeg su došle na dominantan način, sa svih osam pobjeda, od kojih je najizraženija bila ona protiv Južne Koreje sa 145-69 u grupnoj fazi takmičenja, u kojoj su američke košarkašice postavile novi rekord svjetskih prvenstava po broju postignutih koševa.

Kineskinje su u finalu bile konkurentne u prvom poluvremenu. U trećoj četvrtini AMerikanke su dodale gas i došle do prednosti od 21 koša razlike, 68-47 , i tako otklonile svaku sumnju oko pobjednika dvoboja.

Pobjednike je predvodila Wilson sa 19 koševa uz pet skokova, Plam je ubacila 17 poena a Loyd 11. Kod Kineskinja je najbolja bila Jueru sa 19 poena i 12 skokova.

Kineska reprezentacija je po drugi put bila u finalu svjetskog prvenstva i ponovno kad je domaćin turnira bila Australija. Međutim, i drugi put su se Kineskinje morale zadovoljiti srebrnom medaljom, kao što je to bilo i 1994. kad su ih u finalu pobijedile Brazilke. Osim dva srebra, Kineskinje imaju i jednu svjetsku bronzu.

Treće mejsto pripalo je domaćinu Australiji koja je u borni za bronzu bila bolje od Kanade 95:65.

Fotografija:FIBA


Comments are closed.