Belgija Kanada

BELGIJA BOLJA OD KANADE (VIDEO)
Minimalna pobjeda na otvaranju Mundijala

Belgija je minimalnom pobjedom nad Kanadom 1:0 (1:0) startovala na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Iako je Tibo Kurtoa odbranio penal Alfonso Dejvisu u 11. minuti, junak i jedini strijelac na ovoj utakmici bio je Miču Bačuai u 44. minuti.

Belgijanci su od starta pokazala da imaju bar na papiru bolji tim. Miču Bačuai je već u prvoj minuti raspalio po lopti i stavio Milana Borjana na muke, ali golman Crvene Zvezde čuva svoju mrežu. Da se Kanađani neće braniti na ovoj utakmici pokazali su odmah u sljedećem napadu, kada su kroz pas igru došli do gola Tiboa Kurtoe, ali Belgijanska odbrana raščišćava opasnost.

Nagradu za ofanzivni pristup utakmici Kanađani dobijaju već u 9. minuti kada je nakon pregleda iz VAR sobe dosuđen penal za njih. Janik Karasko je nakon kornera igrao rukom, a Alfonso Dejvis nije uspio savladati Kurtou, pa je ostalo 0:0.

Još jedna dobra akcija u 16. minuti za Kanađane, ali Hoilet šutira pored gola.

prva prava šansa za Belgiju desila se u 23. minuti, kada je Azar nakon odličnog prijeme, poslao povratni pas, ali Bačuajev šut bio je izblokiran. Do kraja poluvremena vidjeli smo dosta uzbuđenja na obe strane. Kada su svi očekivali da će prvo poluvrijeme završiti bez golova na scenu stupa Bačuai. Nakon dubinske lopte Alderveleda iz odbrambene linije, loše postavljenu odbranu Kanade koristi Bačuai za prednost “crvenih đavola” od 1:0.

Drugo poluvrijeme počelo je opet sa visokim presingom Kanađana, ali do prve prave prilike čekalo se do 67. minute kada je šut Bačuai sa jedanaest metara posljednjim naporima blokirala odbrana Kanade. U 75. minuti prijete Kanađani, ali odbrana Belgije je na mjestu. Četiri minute kasnije odličan udarac glavom Hoileta, ali Kurto čuva svoju mrežu.

Belgija će za četiri dana od 14.00 časova igrati protiv Maroka, dok će Kanada snage odmjeriti sa Hrvatskom od 17.00 časova.


Izvor fotografije: FONET/HASSAN AMMAR/AP

Comments are closed.