Blater AP

BLATER: “KATAR JE BIO GREŠKA”
Politika umješala prste

Dodjela Svjetskog fudbalskog prvenstva Kataru bila je “greška” rekao je to Sep Blater koji je u vrijeme kada je donijeta ta odluka, bio predjsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

“Dodjeliti Svjetsko prvenstvo Kataru je jednostavno bila greška. Smatram da je to premala zemlja, velika kao kanton ovdje u Švajcarskoj. Prvi problem koji se odmah pojavio bila je tamošnja klima”, rekao je pred početka turnira u Kataru 86-godišnji Blater u intervjuu za njemačku agenciju SID.

Izvršni komitet FIFA je prije 12 godina glasao 14:8 u korist Katara da bude domaćin turnira, te se on plasirao ispred Sjedinjenih Američkih Država, u isto vrijeme kada je Rusiji dodjeljena organizacija turnira 2018. godine.
Blater je podsjetio da je FIFA odlučila da u istom danu, 2. decembra 2010. godine, saopšti imena domaćina svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine “kako bi pokušala da spoji Rusiju u Sjedinjene Američke Države”, kandidate za organizaciju tih takmičenja.

Međutim po njegovim riječima konzensus je narušen nedelju dana prije glasanja, objasnio je Blater koji je rekao da je bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi tokom ručka u Jelisejskoj palati sa prestolonasljednikom Katara Taminom bin Hamedom al Tanijem, savjetovao tadašnjeg predsjednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija da glasa za Katar.
Mišel Platini sa druge strane demantovao je ove riječi Blatera.

“Predsjednik (Sarkozi) nikada nije tražio da glasam ni za koga, ali sam za vrijeme tog ručka shvatio da podržava Katar”, rekao je Platini francuskim istažiocima.

Katar je predmet brojnih kritika nevladinih organizacija zbog nepoštovanja ljudskih prava, posebno radnika migranata koji su tu zemlju pripremili za veliki predstojeći sportski turnir. U izveštaju objavljenom u maju, Amnesti Internešenel je pozvao Fifu da formira fond od 420 miliona evra za obeštećenje hiljada radnika migranata.
Sep Blater je naveo da podržava tu ideju, dok je katarski ministar rada odbija.

“Prirodna je obaveza FIFA da bude deo toga”, ocjenio je Blater koji traži da fond za to “bude reda veličina bonusa isplaćenih za 32 zemlje učesnice (oko 420 miliona evra) ili čak duplo veći”.


Izvor fotografije: AP

Comments are closed.