Francuska SP

BOGATSTVO ZA ŠAMPIONA SVIJETA
FIFA povećala nagradni fond

Domaćin Svjetskog prvenstva Katar poznat je kao veoma bogata zemlja. Tome i svjedoči podatak o potrošnji novca za organizaciju Mundijala koja iznosi nevjerovatnih 200 milijardi dolara.

 Ako poredimo prethodne domaćine Mundijala računica je jasna. Japan je 2002. izdvojio 7 milijardi, Njemačka (4,3 milijarde), Južna Afrika (3,6 milijardi), Brazil (15 milijardi) i Rusija (11,6 milijardi).

Nema sumnje da će i FIFA „odriješiti kesu“ za nagradni fond. Svaka reprezentacija koja se plasirala u Katar zaradila je nagradu od 10 miliona dolara plus 2 miliona bonusa za pripreme. Sve reprezentacije koje se plasiraju među 16 najboljih, odnosno u osminu finala dobijaju dodatnih dva miliona dolara.

Plasman u četvrtfinale (8 najboljih selekcija) donosi dodatnih 6 miliona dolara. Nagrada za ulazak u polufinale Svjetskog prvenstva iznosi 25 miliona dolara ( 4. mjesto), dok reprezentaciju koja osvoji treće mjesto očekuje nagradni fond od 30 miliona dolara.

 Osvajača Mundijala očekuje novčana nagrada od 50 miliona dolara, dok će poraženi u finalu dobiti 10 miliona manje. Poređenja radi na prethodnom prvenstvu u Rusiji osvajač Francuska zaradila je 38 miliona dolara, dok je Hrvatska dobila 28.

Zanimljivo da su Nijemci kao prvaci svijeta 2014. godine u Brazilu osvojili „svega“ 35 miliona dolara.

Ukupni nagradni fond na Svjetskom prvenstvu u Kataru iznosi 700 miliona dolara, što je 22 odsto više od nagradnog fonda prethodnog Mundijala u Rusiji 2018. godine.

Evo kako izgleda nagradni fond u Kataru:

Bonus za pripreme – 2 miliona dolara

Nastup u grupnoj fazi – 10 miliona dolara

Plasman u osminu finala – 12 miliona dolara

Plasman u četvrtfinale – 18 miliona dolara

Četvrto mjesto – 25 miliona dolara

Treće mjesto – 30 miliona dolara

Drugo mjesto – 40 miliona dolara

Prvak svijeta – 50 miliona dolara

Podsjetimo, Srbija igra u grupi G zajedno sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom. Prvi meč je na rasporedu 24. novembra protiv Brazila od 20 časova.


Izvor fotografije: AFP

Comments are closed.