Irving AP

BRUKLIN SUSPENDOVAO IRVINGA
Koštala ga podrška anti-jevrejskim porukama

Kajri Irving suspendovan je od strane Bruklina na najmanje pet utakmica zbog snažne reakcije javnosti nakon što je američki košarkaš podržao anti-jevrejske poruke.

Irving je dospio na metu kritičara jer je objavio link na film u kojem se radi o raznim teorijama zavjere o Jevrejima, podržao izjave glavnog američkog teoretičara zavjere Aleksa Džonsa.

Nakon toga se nije ni propisno izvinio, pa je reakcija javnosti postala još žešća, a Bruklin se sada osjetio pozvanim na reakciju.

“Tokom posljednjih nekoliko dana smo konstantno pokušavali da Irvingu pomognemo da razumije koliko su njegove riječi i djela opasni i štetni. Mislili smo da je edukacioni put bio ispravan i da smo napravili napredak u zajedničkom radu protiv mržnje i netolerancije. Danas smo uvjereni u suprotno, jer je Kajri tokom konferencije za medije odbio da nedvosmisleno odbaci antisemitska uvjerenja, ali i da prihvati da u spornom filmu ima materijala mržnje. To nije bio prvi put da je imao priliku, ali nije uspio, da to objasni”, naveli su “Netsi” u saopštenju i dodali:

Zbog toga što se nije odrekao mržnje prema jevrejima kada je imao jasnu priliku, što je izuzetno uznemiravajuće i protiv onoga u čega vjeruje naša organizacija, naša odluka je da trenutno nije pogodno da Bruklin Netsi budu asocirani sa Kajrijem Irvingom”.

Irving tokom suspenzije neće primati platu, a iz iste će moći da se izvuče tek kada zadovolji seriju “objektivnih popravnih mjera” koje će se baviti “štetnim dejstvom njegovog ponašanja”.

Irving je ove sezone, uz Kevina Durenta, bio najbolji igrač “Netsa” sa 27 poena i po pet skokova i asistencija po utakmici.

Irving je, zajedno sa Bruklinom, prethodno donirao 500.000 dolara organizaciji koja radi na iskorjenjivanju mržnje i netolerancije, ali je čelnik te organizacije istu odbio.


Izvor fotografije: AP

Comments are closed.