Kandidatura epa

DA SE MUNDIJAL VRATI GDJE JE ROĐEN
Zajednička kandidatura 4 zemlje

Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj službeno su večeras podnijeli zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine, pozivajući da se turnir vrati “tamo gdje je i rođen”, 100 godina nakon što je prvi Mundijal održan u Montevideu.

Tokom ceremonije u Fudbalskom savezu Argentine (AFA), predstavnicima četiri zemlje pridružio se Alehandro Domingez, predsjednik Južnoameričke fudbalske konfederacije (KONMEBOL), koji je rekao kako se nada da će FIFA da pokaže “gest poštovanja” prema Južnoj Americi i dopusti joj organizaciju ovog turnira.

“Svjetsko prvenstvo 2030. godine nije samo još jedno Svjetsko prvenstvo, ono zaslužuje slavlje, uz priznanje za 100 godina. Uvjereni smo da FIFA ima obavezu da ispoštuje sjećanje na one koji su ovdje bili prije svih nas, vjerovali u fudbal i organizovali prvo Svjetsko prvenstvo”, rekao je Domingez.

Predsjednik Fudbalskog saveza Argentine Klaudio Tapija je dodao: 

“Kao šampioni svijeta, lansiramo ovaj projekt koji je san svih Južnoamerikanaca. Ne samo na 100. godišnjicu od prvog izdanja već i zbog strasti sa kojom živimo fudbal”.

Predsjednik Argentine Alberto Fernandez dao je izjavu na svom službenom Tviteru, u kojoj je rekao da će se i od Bolivije tražiti da se pridruži ovom projektu.

Nakon prvog izdanja u Urugvaju, Čile je bio domaćin Mundijala 1962, Argentina 1978. godine, dok Paragvaj nikada nije bio domaćin šampionata svijeta.

Južnoamerička ponuda će se takmičiti sa Španijom i Portugalom, koji su potpisali sporazum o zajedničkoj kandidaturi, a interes su pokazali Maroko i Saudijska Arabija.

Mundijal 2026. godine će zajednički organizovati SAD, Meksiko i Kanada.

Izvor teksta: sportske.net
Izvor fotografije: EPA/EFE

Comments are closed.