đani infantino

DANSKA PROTIV INFANTINA
Trake glavni problem

Danska neće glasati za reizbor Đanija Infantina na mjesto čelnog čovjeka FIFA u martu sljedeće godine, nakon odluke da na Svjetskom prvenstvu u Kataru zabrani upotrebu kapitenskih traka sa natpisom “Jedna ljubav”, koje kritikuju diskriminaciju u zemlji domaćinu prvenstva.

Predsjednik Fudbalskog saveza Danske Jesper Meler rekao je danskim medijima u Kataru da postoji mogućnost da ta država napusti članstvo u FIFA.

“Ponovo sam razmišljao o tome. Pretpostavljam da bi bilo poteškoća ako Danska istupi (iz FIFA) sama. Ali vidjećemo, ako ne bude došlo do dijaloga”, kazao je on.

Meler, koji je član izvršnog odbora FIFA, naveo je da su problemi između Danske i FIFA postojali i prije samog Svjetskog prvenstva, ali da su “tenzije sa Evropom intenzivirane u posljednjih nekoliko dana”.

FIFA je u ponedjeljak izdala upozorenje i saopštila da će igrači koji nose traku sa natpisom “Jedna ljubav” odmah dobiti žuti karton.

Na prvoj utakmici Danske na prvenstvu, koju je odigrala neriješeno 0:0 sa Tunisom, danski premijer Hele Torning-Šmit nosio je traku sa duginim bojama u znak protesta zbog odnosa Katara prema pravima LGBTIQ osoba.

Izvor teksta: sportske.net
Izvor fotografije: Sky Sport

Comments are closed.