Djokovic AFP

ĐOKOVIĆ KROZ DRAMU DO TRIJUMFA (VIDEO)
Meč trajao tri sata i devet minuta

Srpski teniser Novak Đoković nakon drame trijumfao je i u trećem meču u okviru “crvene” grupe Finalnog Mastersa. Đoković je u trećem kolu savladao Rusa Danila Medvedeva sa 2:1, po setovima 6:3, (5)6:7, 7:6(2).

Meč je trajao preko tri sata, a iako nije imao nikakav takmičarski značaj bio je izuzetno dramatičan.  Đoković će u polufinalu igrati protiv Amerikanca Tejlora Frica, a Medvedev se ovim porazom oprostio od 2022. godine.

Prilično ujednačeno ušla su obojica tenisera u ovaj susret koji je brzo pokazao da će biti nešto duži za Novaka u odnosu na onaj prethodni kada je sa Rubljovom igrao kratke poene. Duže razmjene ovog puta, manji problemi sa tehnikalijama na terenu (kvarile se led reklame) značile su da neće baš brzo moći da se odvija situacija na ovom susretu.

Đoković je dobro gađao iz forhenda. Odlično je servirao i prvi došao do situacije da oduzme servis rivalu. Igrao se šesti gem, ali Medvedev je uspio da se odbrani relativno lako – neiznuđenom Novakovom greškom.

U narednom, uslijedilo je suprotno od onoga što ga je krasilo do tada. Servis je bio neprecizniji, te je Medvedev bio taj koji je uzvratio brejk prilikom, no nije je iskoristio. Potom je došao i treći uzastopni gem u kojem je viđena šansa za brejk, ovaj put ponovo za Novaka, Srbin je prelomio. Imao je određenih zamjerki na riječi svog boksa, pa se nekoliko puta ljutito obratio Goranu Ivaniševiću i ostalima, ali navikao je Đoković i njih i javnost na to “emotivno pražnjenje”. Odmah je potvrdio isti i na taj način obezbjedio osvajanje prvog seta. Više vinera, znatno manje neiznuđenih grešaka i ruski teniser više nije prevelika prepreka za Novaka.

Nije Danil dobro servirao, a posebno je imao problema na drugi servis kada je Đoković uglavnom osvajao poene. Tako je dosta brže nego li prethodni put, najbolji srpski teniser došao do situacije da otme servis rivalu. Danil se opet izvukao… Uspio je da uspostavi kakvu-takvu kontrolu servisa, imao je i tu nesreću u pojedinim trenucima da lopta milimetarski završava van linije, ali znamo ko se nije bunio zbog toga – Novak i njegovi navijači.

Ipak, Medvedev je u 10. gemu drugog seta bio na pragu brejka, imao je dvije brejk lopte, ali je Novak odgovorio sjajnim servisima, a onda je uslijedio i najbolji poen na meču. Preko 30 udaraca dvojice tenisera i Novak potom pogađa liniju i tako je spasio treću brejk loptu! Đoković je potom vezao dva laka poena i ostao u gemu – 5:5. 

Medvedev je potom bio odličan na svoj servis, rutinski je ponovo poveo – 6:5, ali je Đoković opet odgovorio na pravi način, pa je u drugom setu  odlučivao taj-brejk. 

Nakon razmjene mini-brejkova, Medvedev je uzeo dva svoja servisa, a potom je Đoković napravio duplu servis grešku. Nakon lakog servis voleja Đokovića, Medvedev je asom potvrdio mini-brejk, ali je onda Novak iz petinih žila i uz malo sreće lobom ostao u taj-brejku – 4:5. 

Medvedev potom šalje lopticu u aut, ali i tjera Novaka na grešku i dolazi do prve set lopte na svoj servis i koristi je za 1:1 u setovima. 

Imao je malih problema Đoković u prvom gemu trećeg seta, igralo se na razliku na njegov servis, ali brejk lopti nije bilo. Na servis Medvedeva Srbin je stigao do 30-30, ali ni tu nije bilo brejk lopte – 1:1.

Naredni gem Đoković je dobio sa nulom, a ni Medvedev nije imao problema prilikom svog servis gema. Problemi sa okom bili su sve evidentniji u Đokovićevoj igri, Srbin je promijenio način igre i krenuo da skraćuje poene i to mu je sasvim dobro išlo, poveo je sa 3:2.

Nije Medvedeva poremetila Đokovićeva promjena stila, Rus je bez izgubljenog poena došao do 3:3. Nastavio je Novak da izbjegava duge razmjene i trudio se da po svaku cijenu rješava poene bilo greškom, bilo dobrim servisom i vinerima kojih je bilo više u sedom gemu za 4:3.

Dvije majstorije Đokovića u narednom gemu na servis Medvedeva dovele su ga do 15-30, a ubrzo je kao nagrada stigla brejk lopta, ali Rus ju je spasio i dobrim servisima poravnao na 4:4.

Evidentno je bilo u devetom gemu trećeg seta da je Đoković potpuno ostao bez snage, ali se nije predavao ni u dugim razmjenama, poslije jedne takve, duge 24 udarca Srbin je stigao do gem lopte, ali je nije iskoristio. Moralo je “zaobilaznim” putem, na razliku. Đoković je u “maratonskom” gemu koji je trajao preko 18 minuta propustio “bezbroj” šansi da povede sa 5:4, a kao što to obično biva kazna je uslijedila. Medvedev koristi svoju drugu brejk priliku i dolazi na gem od pobjede.

Kakav je šampion Novak je pokazao kada se našao na “ivici poraza”. Iako mu pobjeda nije bila neophodna Đoković je pronašao dodatnu energiju u najdužem meču na turniru, odigrao perfektno i vratio brejk za nastavak drame – 5:5.

Stigao je Medvedev u narednom gemu na Đokovićev servis do 0-30, a onda je Novak osvojio četiri naredna poena za potpuni preokret – 6:5.

Ostao je Medvedev u čudu poslije svega što se dogodilo. Imao problema na startu servis gema, ali je uspio da se izvuče i izbori odlučujući taj-brejk.

Brzo je Đoković stigao do mini-brejka i poveo sa 2:0, a nakon dva dobra servisa poveo sa 4:1. Naredni poen bio je preloman, a poslije dugačke razmjene i mnogo strpljenja Đoković je došao do još jednog mini-brejka za ogromnu prednost od 5:1. Ubrzo Srbin stiže do četiri vezane meč lopte, iskoristio je prvu i zasluženo otišao da slavi i da se priprema za sutrašnje polufinale.

Izvor teksta: sportske.net
Izvor fotografije: AFP

Comments are closed.