AP-foto-iran

DRAMATIČNE TVRDNJE IZ IZRAELA
Sprema se teroristički napad na Mundijalu

Šef izraelske vojne obaveštajne službe Aharon Haliva tvrdi da Iran razmišlja o terorističkom napadu na Svjetsko prvenstvo u Kataru jer se suočava sa sve većim pritiskom usljed antirežimskih protesta širom zemlje.

Haliva navodi da Teheran planira teroristički napad u Kataru tokom Svjetskog prvenstva kako bi skrenuo pažnju sa protesta u toj državi gdje je do sada navodno poginulo više od 350 osoba. Protesti u Iranu, podsjetimo, traju već mjesecima zbog ubistva aktivistkinje Mahse Amini koja je odbila da nosi hidžab. Aktivistkinja je preminula tri dana poslije odlaska u zatvor zbog kršenja zakona o oblačenju u Iranu i mnogi vjeruju da je za njenu smrt odgovorna policija Irana.

“Kako se unutrašnji pritisak povećava treba očekivati mnogo agresivnije odgovore u regionu i svetu. Kažem vam da Iranci sada razmišljaju da napadnu i Svetsko prvenstvo u Kataru. Jedina stvar koja ih sputava jeste to kako će Katar posle toga reagovati”, rekao je Haliva na konferenciji u Tel Avivu.

Ministar odbrane Beni Ganc takođe je upozorio je da je Iran podložan napadu na Svjetsko prvenstvo kako bi izazvao regionalnu nestabilnost.

“Iran nastoji da očuva nestabilnost regiona. Države regiona su trenutno stabilne i napredne dok je u Iranu sve suprotno od toga. Svjetsko prvenstvo će vjerovatno biti jedan od onih događaja na kojima pokušava da izazove nestabilnost”, rekao je Ganc.

Izvor teksta: Kurir.rs/Timesofisrael.com
Izvor fotografije: AP

Comments are closed.