Ekvador EPA

EKVADOR OSTAJE NA MUNDIJALU
Čile i Peru se uzalud nadali

Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio je danas plasman fudbalske reprezentacije Ekvadora na predstojeće Svetsko prvenstvo, ali je kaznio taj nacionalni savez zbog “falsifikovanja” pasoša igrača Bajrona Kastilja.

Presuda Suda u Lozani znači da će za nešto manje od dvije nedelje Ekvador igrati protiv Katara na otvaranju Mundijala u Kataru i okončala je nade Čilea i Perua da će igrati na Mundijalu.
Obe južnoameričke selekcije su tvrdile da treba da zamjene Ekvador na Svjetskom prvenstvu navodeći da je igrač Ekvadora Bajron Kastiljo zapravo Kolumbijac i da nije imao pravo nastupa u osam mečeva kvalifikacija za SP.

Nakon što je Međunarodna fudbalska federacija FIFA odbila žalbu Čilea, toj federaciji se pridružio i Peru u žalbi pred Sudom za sportsku arbitražu. CAS je presudio da je Kastiljo, prema pravilima FIFA, imao pravo da igra u kvalifikacijama “s obzirom da su ga ekvadorske vlasti priznale kao državljanina Ekvadora”.
Međutim, sudije CAS-a su takođe navele da prihvataju argument da je Kastiljo rodjen u Kolumbiji i da su lažne informacije o njegovom datumu i mjestu rođenja korišćene za dobijanje ekvadorskog pasoša.
Zbog toga je izrečena kazna od 100.000 švajcarskih franaka koju Fudbalski savez Ekvadora mora da plati FIFA, i to ne bi trebalo da bude veliko opterećenje s obzirom da su dobili devet miliona dolara za učešće na Svjetskom prvenstvu.
Ekvador je, takođe, kažnjen i sa oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za naredno Svjetsko prvenstvo 2026. godine, mada ni ta kazna možda neće teško pasti toj selekciji jer u kvalifikacijama za taj turnir šest od deset južnoameričkih timova će se plasirati direktno, umjesto dosadašnjih četiri, nakon što je Svetsko prvenstvo prošireno na 48 timova. Taj šampionat svijeta igraće se u SAD i Meksiku.


Izvor fotografije: EPA/EFE

Comments are closed.