Gakpoo

GAKPO JUNAK HOLANDIJE (VIDEO)
Senegalci pružili jak otpor

Holandija je teškom mukom upisala pobjedu na otvaraju Mundijala. Bolji su bili od selekcije Senegala 2:0 (0:0) i tako na najbolji način započeli putovanje u Kataru. Strijelac prvog gola bio je Kodi Gakpo u 84. minuti, da bi duboko u sudijskoj nadoknadi, Klasen postavio konačni rezultat.

Utakmicu su bolje otvorili Senegalci i od starta pritisnuli Holanđane. Zaprijetili su nakon kornera, ali veoma brzo Holandija je uzela loptu i zagospodarila terenom. Prva velika šansa viđena je u petoj minuti. Gakpo je izašao sam pred golmana, ali nije šutirao već je pokušao naći Bergvajna koji je zakasnio na dodavanje, pa se rezultat nije mijenjao.

Senegalci su brzo uzvratili. Nakon dobrog pritiska na posljednju liniju “Lala” Sar je oduzeo loptu i sa dvadesetak metara šutirao, ali malo preko gola. Igrao se 16. minuti kada su Senegalci izgubili loptu na sredini terene, a Holandija demonstrirala brzo tranziciju, ali nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti golu Mendija.

Najbolja šansa viđena je u 19. minuti kada je Frenki De Jong nakon dodavanja Jensena izašao sam pred golmana, ali se poigravao, pa je odbrana gostiju otklonila opasnost.

Prvi ozbiljni udarac Holanđana desio se tek u 40. minuti. De Jong je asistirao Bergvajnu koji ipak šutirao malo preko gola. Do kraja poluvremena nije bilo promjene rezultata.

Prvu priliku u drogom poluvremenu vidjeli smo tek u 65. minuti, kada je Sise iz teške situacije odlično šutirao, ali Nopert odlično reaguje i spašava svoju mrežu.

Kada je sve vodilo ka tome da ćemo vidjeti prvu utakmicu na Mundijalu bez golova uslijedio je šok za Senegalce. Igrao se 84. minut, kada je De Jong centrirao, a Kodi Gakpo nadvisio odbranu Senegalaca i prebacio Mendija koji je zaplovio u prazno i to je 1:0 za “Lale”. U devetoj minuti sudijske nadoknadi Klasen je postavio tačku na ovu utakmicu za konačnih 2:0.

Holandije će za četiri dana igrati protiv Ekvadora koji takođe ima tri boda u ovoj grupi A, dok će Senegal prve bodove tražiti protiv domaćina Katara.


Izvor fotografije: FIFA World Cup/ Twitter

Comments are closed.