Pedja Milosavljevic marakana

GDJE ĆE SE NALAZITI NOVA “MARAKANA”?
Zvezdin plan do 2030. godine

Tokom posjete Ekonomskom fakultetu u Beogradu, generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić je u razgovoru sa studentima poseban akcenat stavio na razvojni plan kluba do 2030. godine, izgradnju novog stadiona na novoj lokaciji, ali i izgradnju modernog trening centra koji će biti izmješten iz centra grada.

S tim u vezi, naveo je atinski AEK kao dobar primjer.

“Svjedoci smo da su svi klubovi koji su napravili nove stadione, za tri ili četiri puta povećali broj prodatih sezonskih karata, a samim tim i izvor prihoda, koji su fiksni. Imamo primjer AEK-a iz Atine, koji je klub manje veličine po svim parametrima od Crvene zvezde, ali koji je imao prodatih šest hiljada sezonskih karata.
Ove godine su pustili novi stadion u rad i prodali su 22 hiljade sezonskih karata. Imaju godišnji prihod od 16 miliona evra, samo od godišnjih karata. To je fiksni, siguran prihod sa kojim ulaze u takmičenje i samo jedan od primera šta klubovi dobijaju izgradnjom novog stadiona“, rekao je Terzić, a prenosi klupski sajt.

Otkrio je i gdje bi trebalo da se nalazi novi Zvezdin stadion i koliko dugo će trajati izgradnja.

“Crvena zvezda planira, radimo projekte, zatvaramo finansijsku konstrukciju i pravimo planove generalnog i detaljnog urbanizma kako bi izgledao taj novi stadion. Voljeli bismo ako budemo u mogućnosti malo da ga dislociramo – oko 300-400 metara sjevernije, da se približimo Autokomandi.
Zbog infrastrukture, čvorišta i izbjegavanja gužve u saobraćaju, a sa druge strane, voljeli bismo da ga dislociramo jer bi izgradnja trajala sigurno tri, četiri godine i postavlja se pitanje gdje bi Crvena zvezda igrala dok gradi novi stadion, jer ako bi ga pravili na postojećem, morali bismo da srušimo ovaj, a onda se postavlja pitanje koja bi bila alternativa za odigravanje utakmica, jer nažalost nacionalni stadion još nije završen. To je četvrti stub našeg dugoročnog plana i ja se nadam da ćemo u naredne dvije godine početi sa izgradnjom novog stadiona”, naglasio je Terzić.

Izvor: Starsport

Izgradnja novog trening centra je posebna priča.

“U fazi smo kupovine zemljišta u oblasti oko aerodroma, na potezu između završnice Bežanijskog groblja i piste na beogradskom aerodromu. To je 25 hektara zemljišta, gdje planiramo da napravimo najmoderniji trening kamp koji će koštati oko 25.000.000 evra. Tako bismo izmestili kompletan trenažni proces sa Marakane, jer ako hoćemo da napravimo održiv sistem od Crvene zvezde, moramo da budemo svjesni da je previše skup kvadratni metar oko Marakane, gdje imamo sedam pomoćnih terena, da bi se tamo šutirala lopta.
To zemljište mora da se stavi u funkciju Crvene zvezde i nekih stabilnih prihoda, da bi Crvena zvezda mogla da odgovori rezultatima na velike zahtjeve Zvezdine publike. To je neki plan, koji se pravi i koji ćemo obnarodovati nadam se na proljeće do 2030. godine, jer smo svjesni da zvezdaškoj javnosti i Zvezdinoj publici nije više dovoljno samo da budemo šampioni u Srbiji i da igramo grupnu fazu Lige Evrope”, zaključio je Terzić.


Izvor teksta: sportske.net
Izvor fotografije: Peđa Milosavljević/Starsport

Comments are closed.