Sudije žene

ISTORIJA SE PIŠE U KATARU (FOTO)
Upoznajte žene koje će suditi na Mundijalu

Po prvi put u istoriji Svjetskih prvenstava u fudbalu, utakmice muškaraca na Mundijalu u Kataru sudiće žene.

Jamašita Jošimi, Salima Mukansanga i Stefani Frapart nalaze se među 36 glavnih arbitara izabranih za šampionat koji počinje 20. novembra. Njima će se pridružiti još i Neuza Bek iz Brazila, Meksikanka Karen Dijaz Medina i Amerikanka Ketrin Nezbit, koje će biti pomoćne sudije na Mundijalu u Kataru.

JAMAŠITA JOMIŠI

Za Jamašitu Jomiši učešće na šampionatu u Kataru neće biti prvi put da se upisala u istoriju fudbala ove godine. Naime, ona je prva žena koja je sudila utakmice azijske Lige šampiona i japanske Džej lige.

“Na Bliskom istoku jedva da ima žena među sudijama, pa bih voljela da vidim tu promjenu, uz Svjetsko prvenstvo u Kataru kao katalizator. Činjenica da žene po prvi put sude na Svjetskom prvenstvu za muškarce je znak drugim ljudima da ženski potencijal uvijek raste i to je nešto što ja takođe snažno osjećam“, dodala je Jomiši.

SALIMA MUKANSANGA

Djevojka iz Ruande je FIFA sudija od 2012. godine, a prije fudbala željela je da trenira košarku.

“Voljela sam košarku i željela sam da je shvatim veoma ozbiljno. Ali pristup košarkaškoj infrastrukturi je bio težak, tako sam završila u suđenju, zbog čega se takođe nikada nisam pokajala“, rekla je.

STEFANI FRAPAR

Francuskinja je već upisala svoje ime u fudbalsku istoriju kada je bila prva žena koja je sudila mušku utakmicu Lige šampiona. Nalazi se na listi internacionalnih sudija od 2009. godine.

“Snažna je poruka FIFE i vlasti da imaju žene kao sudije u toj zemlji“, rekla je ona, dodajući da se nada da ova odluka može „da promjeni stvari“.

NEUZA BEK

Neuza sudi za FIFA od 2014. godine i jedna je od najiskusnijih sudija u brazilskom fudbalu.

“Jasno ističemo da je za nas važan kvalitet, a ne rod. Nadam se da će se ubuduće izbor žena kao elitnih sudija za važna muška takmičenja doživljavati sasvim normalno. One zaslužuju da budu na Svjetskom prvenstvu jer su konstantno na visokom nivou, a to je za nas važan faktor”, izjavila je Neuza Bek.

Izvor teksta: Danas
Izvor fotografije: Sky Sport

Comments are closed.