FSS

KALKULACIJE
Kako Srbija može u drugi krug?

Srbija je porazom, očekivanim, od Brazila zakomplikovala sebi situaciju u grupi, ali daleko od toga da ne postoji način da se prođe dalje. 

U nastavku imamo devet opcija za drugo kolo, kao i analizu šta nam je potrebno u posljednjem kolu da bi prošli u narednu fazu. Pogledajte i procijenite šta najviše odgovara “Orlovima”, kao i koliko je bitno pobjediti Kamerun sa velikom razlikom, ali i da Brazil to isto učini protiv ostalih reprezentacija u grupi. 

Ono što treba napomenuti prije nego što se počne bilo koja kalkulacija, na Mundijalu se prvo ne gleda međusobni susret u slučaju istog broja bodova, već se gleda gol razlika u grupi. 

Odrađeno je sve hipotetički, nadamo se da smo vam uprostili situaciju…

1) Poraz od Kameruna, pobjeda Brazila nad Švajcarskom

1. Brazil 6
2. Švajcarska 3
3. Kamerun 3
4. Srbija 0

U ovom slučaju, vjerovali ili ne, Srbija ima šanse za prolazak dalje, iako bi imali 0 bodova poslije dva meča. Način je da se pobijedi Švajcarska u posljednjem kolu, da Brazil pobijedi Kamerun i da “Orlovi” imaju bolju gol-razliku od Kameruna i Švajcarske. 

2) Remi sa Kamerunom, pobjeda Brazila nad Švajcarskom

1. Brazil 6
2. Švajcarska 3
3. Kamerun 1
4. Srbija 1

U ovom slučaju pobjeda nad Švajcarskom neće biti dovoljna za plasman dalje, već je potrebno i da Brazil pobijedi Kamerun ili igra neriješeno. U slučaju pobjede Kameruna nad Brazilom i srpske pobjede nad Švajcarskom, odlučiće gol-razlika u grupi između Kameruna i Srbije. 

3) Pobjeda nad Kamerunom, pobjeda Brazila nad Švajcarskom

1. Brazil 6
2. Švajcarska 3
3. Srbija 3
4. Kamerun 0

Za mnoge najrealnija opcija. U ovom slučaju Srbija će zajedno sa Švajcarskom imati po 3 boda, zbog toga bi pobjeda nad Kamerunom sa većom razlikom bila dovoljna za plasman dalje u slučaju remija sa Švajcarcima u posljednjem kolu. Pobjeda nad Švajcarcima svakako vodi Piksijeve izabranike dalje. 

4) Poraz od Kameruna, remi Brazila i Švajcarske

1. Brazil 4
2. Švajcarska 4
3. Kamerun 3
4. Srbija 0

Ispada Srbija

5) Remi protiv Kameruna, remi Brazila i Švajcarske

1. Brazil 4
2. Švajcarska 4
3. Srbija 1
4. Kamerun 1

Najkomplikovanija opcija. Srbija će morati da dobije Švajcarsku, ali ni to ne mora da bude dovoljno jer postoji mogućnost da svi timovi imaju po 4 boda (ako i Kamerun pobijedi Brazil) i dva gola minusa u meču sa Brazilom odmah Srbe stavljaju u lošu poziciju. Pobjeda nad Švajcarskom sa dva (ili više) gola razlike i pobjeda ili remi Brazila protiv Kameruna Srbiju vode u drugi krug.

6) Pobjeda nad Kamerunom, remi Brazila i Švajcarske

1. Brazil 4
2. Švajcarska 4
3. Srbija 3
4. Kamerun 0

Čak i remi u posljednjem kolu sa Švajcarskom može da donese Srbiji drugi krug, ali samo matematički jer Kamerun bi u tom slučaju morao da pobijedi Brazil sa par golova razlike. U drugom slučaju, pobjeda nad Švajcarskom sigurno vodi u drugi krug. 

7) Poraz od Kameruna, poraz Brazila od Švajcarske

1. Švajcarska 6
2. Brazil 3
3. Kamerun 3
4. Srbija 0

Ispada Srbija jer Brazil i Kamerun igraju posljednje kolo i odlučuju o drugom učesniku u osmini finala iz ove grupe. 

8) Remi sa Kamerunom, poraz Brazila od Švajcarske

1. Švajcarska 6
2. Brazil 3
3. Srbija 1
4. Kamerun 1

Pobjeda nad Švajcarskom je obaveza u posljednjem kolu, ali to nije nikako dovoljno. Poraz Brazila od Kameruna bi izbacio “Karioke” sa Mundijala, a Srbija i Kamerun bi odlučivali boljom gol-razlikom ko će dalje. Remi Brazila i Kameruna i pobjeda Srbije – u tom slučaju Srbija mora da savlada Švajcarce sa 2 gola razlike za drugu fazu. 

9) Pobjeda nad Kamerunom, poraz Brazila od Švajcarske

1. Švajcarska 6
2. Brazil 3
3. Srbija 3
4. Kamerun 0

Remi sa Švajcarskom i poraz Brazila od Kameruna vodi dalje Srbe. Ako budu dva remija u posljednjem kolu, bitna će biti gol-razlika Srbije i Brazila u grupi. Pobjeda nad Švajcarcima Srbiju ne vodi sigurno dalje, pa bi ispali sa 6 bodova u slučaju da Brazil pobjedi Kamerun i da Švajcarci i Brazilci na kraju imaju bolju gol-razliku od “Orlova”. 

Šta možemo zaključiti?

Jasno je da Srbiji najviše odgovara pobjeda Brazila nad Švajcarskom u narednom kolu i to sa što većom razlikom, ali “Orlovi” drže sve u svojim rukama i moraju pobijediti Kamerun…

Izvor teksta: sportske.net
Izvor fotografije: FSS

Comments are closed.