Getty images ervea renar

KO JE ČOVJEK KOJI JE TAKTIČKI SRUŠIO ARGENTINU?
Specijalista za reprezentativni fudbal

Saudijska Arabija pobjedom nad Argentinom 2:1 napravila je možda najveće čudo Svjetskih prvenstava ikada. Kako se desilo da ova nefudbalska nacija sruši moćnu Argentinu predvođenu jednim od najboljih svih vremena Lionelom Mesijem treba pitati selektora Saudijske Arabije, Ervea Renara. Ovaj francuski stručnjak je praktično od grupe amatera, svi reprezentativci igraju u Saudijskoj Arabiji, napravio razigranu, ratničku i prije svega disciplinovanu reprezentaciju koja je danas oduševila sve zaljubljenike fudbala.

Ali, ko je Ervea Renar?

Put do naslovnih strana svih svjetskih medija koje je danas dobio, ovaj taktički mag krčio je u “trećem svijetu”. Renar je na početku trenerske karijere nije bio toliko uspješan na klupskom nivou trenirajući timove po Francuskoj, Vijetnamu i Alžiru ali nakon toga se okrenuo reprezentacijama gdje se specijalizovao za reprezentativni fudbal i Kup afričkih nacija. 

Poznat je po tome što je prvi trener koji je osvojio dva kontinentalna trofeja u Africi sa dvije različite reprezentacije, sa Zambijom 2012. i Obalom Slonovače 2015. godine. Ovaj prvi trofej je uzeo sa totalnim autsajderom Zambijom, dobivši u finalu tadašnju fudbalsku silu Obalu Slonavače za koju su između ostalih igrali Drogba, Jaja Ture… 

Nakon toga popularni “Slonovi” su ga angažovali a on im je taj trofej koji im je uzeo, donio vrlo brzo. Svojim radom oduševio je milione Afrikanaca i ako njih pitate, Renar je jedan od najpoznatijih trenera na svijetu. 

Nakon što je osvojio dva Kupa afričkih nacija, Renar se vratio na klupsku fudbalsku scenu na najvećem nivou. Obreo se u Sošou i Lilu u Ligi 1, ali se vrlo brzo vratio reprezentacijama kada je preuzeo Maroko. Njih je odveo na prvi Mundijal nakon 20 godina. Nakon što je podbacio na Kupu afričkih nacija 2019. godine, ubrzo je postao selektor Saudijske Arabije.

On je odveo Saudijce na šesti Mundijal u istoriji tako što se “prošetao” kroz grupu gdje su, između ostalih, bili Japan i Australija, a to nikako nije lako.

Saudijci su pokazali da mogu sa najvećim, zakomplikovali su grupu C, svaku narednu utakmicu u ovoj grupi “doveli” su do one poznate krilatice “biti ili ne biti” a i “pokvarili” projektovani žrijeb za dalje. Vidjećemo koliko “Zeleni sokolovi” mogu ali ako je po početku suditi mogu mnogo.


Izvor fotografije: Getty images

Comments are closed.