Dušan Vlahović

LISTA NAJSKUPLJIH REPREZENTACIJA U KATARU
Evo na kojem mjestu je Srbija

Fudbalska reprezentacija Srbije zauzela je visoko 12. mjesto na listi najskupljih na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Međunarodni institut za fudbalsku statistiku (CIES) iz Švajcarske uoči početka Svjetskog prvenstva objavio je interesantno istraživanje o najskupljim timovima koji će igrati u Kataru, a teško da će se neko iznenaditi podatkom da je Engleska na prvom mjestu.

Dobro je poznato da su cijene fudbalera iz Premijer lige daleko veće. CIES je procijenio da je ukupna vrijednost 26 fudbalera koje je Garet Sautgejt poveo u Katar čak 1.499.000.000 evra, a posebno je upadljiv podatak da njihov najskuplji igrač – nastupa u Njemačkoj.

Procjenjuje se da je vrijednost mladog Džada Belingama (Dortmund) vrtoglavih 202 miliona evra i da će već idućeg ljeta “razbiti kasu” Mančester junajteda, Real Madrida, Mančester sitija ili Čelzija, što bi moglo još da naraste ukoliko bi se Engleska proslavila na Svjetskom prvenstvu.

Na drugom mjestu je Brazil (1,45 milijardi evra) sa Vinisijusom kao najvrijednijim fudbalerom, samo milion evra jeftinijim od Belingama (201), dok su od milijarde teži još sljedeći timovi: Francuska (1,37 milijardi), Španija (1,2), Portugal (1,15) i na kraju Njemačka (1,02).

Što se tiče Srbije, procjenjuje se da Dragan Stojković u Katar vodi tim 12. najvrijedniji tim turnira. Procjena Instituta iz Švajcarske je da srpski igrači vrijede 404 miliona evra, a da je među njima najskuplji Dušan Vlahović, inače od nedavno i fudbaler koji je u deset najskupljih napadača u Evropi, samo po istraživanju portala “Transfermarkt”. Samo Vlahović vrijedi skoro četvrtinu ukupne vrijednosti “orlova”, pošto ga cijene na 97 miliona evra.

Zanimljivo, ispred Srbije je Hrvatska sa procijenjenom vrijednošću od 478 miliona evra, dok je njihov najveći dijamant Joško Gvardiol – 110 miliona evra. Između Srbije i Njemačke od milijardu evra, nalaze se još redom Argentina, Urugvaj i Belgija.

Sudeći po ovim podacima, najmanje vrijedan tim na Mundijal vodi selektor Kostarike – ukupno samo 23 miliona evra.

Izvor teksta: Mondo

Comments are closed.