FIVB Srbija Amerika svjetsko

MAESTRALNE SRPKINJE U FINALU SVJETSKOG PRVENSTVA
Drugi put bolje od Amerikanki

Odbojkašice Srbije igraće u finalu Svjetskog prvenstva i pokušati odbraniti Svjetsku krunu osvojenu 2018. godine nakon što su sinoć savladale aktuelnog Olimpijskog šampiona reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država.

Srpkinje su bile bolje 3:1 po setovima a bio je ovo njihov drugi trijumf nad SAD na ovom takmičenju.

Ni činjenica da nisu imale ni 24 sata odmora nakon iscrpljujućeg meča protiv domaćina Poljske nije poremetilo igru Srbije koja je predvođena kapitenom Tijanom Bošković “letila” po terenu i sasvim zasluženo došla do prilike da brani Svjetsku krunu.

Meč je počeo izjednačen, a sredina seta je donijela prvu opipljivu prednost Srpkinjama koja je povela sa 15:12, a uskoro stekla i svih šest poena prednosti,19:13. Međutim, Amerika se vratila sa četiri vezana poena i došla na 20:18. Ipak, finiš prvog seta je pripao Srbiji koja prvi set riješava u svoju korist rezultatom 25:21.

Drugi set bio je sličan kao i prvi. Srbija je prva stekla osjetniju prednost i povela sa 12:8, ali je Amerika uspjela da preokrene rezultat i povede sa 15:14. Tada je proradilo ono što nije moguće Amerikancima prevesti i objasniti a to je inat, Srbija je vezala tri poena i povela sa 17:15. U finišu meča je uvećavala prednost i dobila ovaj dio igre 25:20.

FIVB

Treći set je u potpunosti pripao Americi. Srpkinje kao da je stigao umor od prethodne večeri, nisu bile u svom prepoznatljivom ritmu a odlične Amerikanke su kažnjavale svaku grešku. U ranoj fazi meča su povele sa 10:8, a zatim na servis Badžeme napravile seriju za 18:10. Do kraja seta to je bila rutinska igra za 25:17 i smanjenje rezultata na 2:1 u setovima.

U četvrtom setu je viđena velika drama, a kako bez toga kada igraju Svjetski i Olimpijski prvak. Srbija je prva stekla prednost 8:4, potom je Amerika preokrenula i stigla na 15:13, da bi Srbija pri rezultatu 19:19 napravila seriju 4:0 a nakon toga došla i do tri set lopte 24:21. Srpkinje su iskoristile treću i ušle u finale.

Selektor reprezentacije Srbije Daniele Santareli rekao je da nije mnogo slavio jer je pred njim i njegovim timom još jedan korak do sna.

“Poslije jučerašnje utakmice sam veoma umoran, vidite moje oči. Nadam se da ću dobro spavati. Međutim, veoma sam ponosan na tim i igračice, osoblje, federaciju, sve… Svi su dali svoje najbolje da nas stave u najbolju poziciju. Ovo je nevjerovatan rezultat jer je to skroz drugačija ekipa u odnosu na ranije. Svi pričaju o Srbiji, onoj od prije četiri godine, ali ova je skroz drugačija”,napomenuo je Santareli.

Fokus je sada na finalu.

“Pobjedili smo Ameriku, tri puta tokom ovog ljeta. Sjajan rezultat za nas. Pobjedili smo i Poljsku pred njihovim navijačima, ali još uvek nije kraj. Moramo odmoriti i analizirati, uraditi najviše što možemo da dođemo do zlatne medalje”, ističe italijanski stručnjak.

Ne krije da priželjkuje Italiju u finalu, a “Azurine” će do tamo morati preko Brazila. Taj meč je na programu večeras od 20 časova a zanimljivo što bi se moglo desiti je ukoliko dođe do ovog scenarija je da Santareli u finalu za protivnika ima ženu koja je osvojila njegovo srce. Naime, selektor reprezentacije Srbije je u braku sa liberom Italije Monikom de Đenaro.

“Iz više razloga. Nije samo zato što sam Italijan, što imam prijatelje tamo, bivše igračice, svoju ženu… Naravno da sam jako srećan ako budu u finalu, to bi zaista bio san, sjajna stvar! Ostvarilo bi se ono o čemu sam sanjao početkom ljeta, baš o tome sam sanjao, da igram protiv Italije u finalu je nešto nevjerovatno. Finale Svjetskog prvenstva je na svake četiri godine, a ovaj nevjerovatni tim je već drugi put tu. Nevjerovatan rezultat – zaključio je Santareli.

Najefikasnija kod Srbije a i na meču bila je fantastična Tijana Bošković sa 33 poena od čega 32 napadom a Buša je dodala 15. Kod Amerikanki Kelsi Robinson je zabilježila 18 poena, Andrea Drjuz 14, a po 10 Čijaka Ogbogu i Aleksandra Franti.


Izvor fotografije: FIVB

Comments are closed.