czech-serbia-eurobasket-34096_680x420

MIRE SE FIBA I EVROLIGA?

Svjetska košarkaška organizacija (FIBA) odlučila je da izmjesti prvobitni termin odigravanja kvalifikacionih utakmica nacionalnih timova za Mundobasket 2023. godine.

Čini se da se polako, ali postepeno događaju promjene na evropskom tlu kada su u pitanju FIBA i Evroliga. Sukob koji već dugo vlada mogao bi da bude okončan ili makar ublažen smjenom rukovodstva u Evroligi i dolaskom Dejana Bodiroge na čelo takmičenja.

Odlučeno je od strane FIBA da kvalifikacioni mečevi za Mundobasket budu pomjereni za 10. i 13. novembar umjesto prvobitno planiranog 11. i 14. novembra. Ta razlika možda ne zvuči previše, ali bi u perspektivi mogla mnogo toga da donese. Konkretno, Partizan svoju evroligašku utakmicu igra 10. novembra protiv Olimpijakosa u Pirerju, dok Crvena zvezda dan kasnije gostuje Feneru. Međutim, Srbija 10. igra protiv Velike Britanije što je moguće dobiti i bez igrača iz Evrolige, dok tri dana kasnije nastupamo protiv Turske i ukoliko bi igrači dobili dozvole svojih klubova, Srbija bi za taj meč mogla da ima na raspolaganju značajna imena.

Pritom, Evroliga bi takođe mogla da bude otvorenija za promjenu, pa bi eventualno moglo da dođe do izmjene i njihovog kalendara prema kojem bi sve utakmice bile odigrane 10. kako bi i ostali nacionalni timovi dobili svoje igrače na vrijeme.

Sve je to naravno pod znakom pitanja, posebno pošto znamo da klubovi nisu obavezni da puste svoje igrače u reprezentacije.

Izvor: sportske.net

Fotografija:STARSPORT/Matias Horak


Comments are closed.