Qatar

MOŽE LI KATAR BITI DOBAR DOMAĆIN?
Prvi Mundijal u arapskim zemljama

Svjetsko prvenstvo u Kataru biće 22. po redu, a održaće se od 20. novembra do 18.decembra. Igraće se na osam novoizgrađenih stadiona koji se nalaze u Dohi. Mundijal je po dosta čemu različit od drugih.

Katar je jedina arapska zemlja koja je domaćin Svjetskog prvenstva, a ujedno ovo je i najskuplje prvenstvo. Domaćini su izdvojili nevjerovatnih 200 milijardi dolara za organizaciju. Ako poredimo prethodne domaćine Mundijala računica je jasna. Japan je 2002. izdvojio 7 milijardi, Njemačka 2006 (4,3 milijarde), Južna Afrika (3,6 milijardi), Brazil (15 milijardi) i Rusija (11,6 milijardi). Ono što je posebno na ovom prvenstvu jeste da se utakmice igraju na zimu, a ne u ljeto kako smo navikli.

Stadionu su zbog velikih vrućina nećete vjerovati klimatizovani, sve do jednoga. Velike kritike organizatori su dobili i zbog nepoštovanja prava radnika. Smatra se da je tokom izgradnje stadiona poginulo preko 6.500 hiljada radnika. S obzirom da su religiozna zemlja imali su dosta radikalnih pravila koje su zbog Mundijala i velikog broja navijača koji će okupirati Dohu morali ublažiti.

Neki od najvažnijih su pitanje alkohola koji je u toj zemlji strogo zabranjen. Domišljati Katarani su napravili nešto nalik fan zone koja će služiti za okupljanje navijača koji će nesmetano moći piti alkohol u velikim količinima od 18 časova do 1 ujutru, dok će na stadionu biti dozvoljeno konzumiranje tri sata prije i sat vremena poslije utakmice.

Pored alkohola tu je problem sa parovima koji nisu u braku. Naime u kataru je zabranjeno ljubljene u javnosti ako niste u braku, tako da će mnogi sa sobom pored karata i odjeće u kofer spakovati i vjenčani list.

Možda i najveće iznenađenje organizatora jeste ublaživanje ograničenja za posjetioce koji dolaze na Svjetsko prvenstvo. Njima će vjerovali ili ne biti dozvoljen ulazak na utakmice BEZ ULAZNICA, ali od 2. decembra kada se završi grupna faza. Katar očekuje dolazak oko 1,2 miliona navijača tokom Svjetskog prvenstva.

Jedno je sigurno, pred Katarom je veliki ispit u organizaciji. Mi se nadamo da će sve proći bez većih problema i nereda, a nakon Mundijala vidjećemo da li je bogata afrička zemlja položila ispit.


Izvor fotografije: AP

Comments are closed.