Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: ČILE 1962
Razoran zemljotres i Brazil

Nakon Švedske selimo se u Čile. Svjetsko prvenstvo 1962. godine održano je u Čileu od 30. maja do 17. juna. Dvije godine ranije Čile je zadesio najveći zemljotres u istoriju od 9,5 Rihtera, ali su uspjeli organizovati Mundijal što je bilo za svaku pohvalu. Takmičilo se 16 selekcija, a utakmice su se odigrale na četiri stadiona u isto toliko gradova. Titulu je odbranio Brazil.

Krenimo sa zanimljivostima.

GOL RAZLIKA

Na ovom Prvenstvu prvi put je korištena gol razlika kao odlučujući parametar u slučaju da dvije selekcije imaju isti broj bodova. Prva reprezentacija koja nije imala sreće sa ovim pravilima bila je Argentina.

BITKA U SANTIJAGU

Utakmica između domaćina Čilea i Italije danas je poznata kao bitka u Santijagu zbog pregrube igre. Koliko je bila gruba igra najbolje svjedoči podatak da su igrači Italije ispraćeni u pratnji policije.

PELE

Najbolji igrač prošlog Mundijala Brazilac Pele završio je prvenstvo već u 25 minuti drugog meča zbog povrede.

JUGOSLAVIJA

Reprezentacija Jugoslavije na ovo Prvenstvo došla je kao Olimpijski šampion i sa pravom je željela dogurati do kraja. Na samom startu poraženi su od SSSR 2:0. U nastavku igra se popravljala kao i rezultat. Prvo je savladan Urugvaj 3:1, a onda i Kolumbija 5:0, da bi u četvrtfinalu bili bolji od Nijemaca sa 1:0. U polufinalu desio se krah zbog unutrašnjih problema u reprezentaciji. Naime počelo se pričati o premijama ko koliko zarađuje i porazi u polufinalu prvo od Čehoslovačke 3:1 i u borbi za treće mjesto od Čilea 1:0 su bili neminovni.

VINJA DELA MAR

Prvo polufinale trebalo je da se igra u Vinja del Maru, a drugo u Santijagu, ali nakon što je Čile neočekivano došao među četiri najbolje reprezentacije došlo je do rotacije. To je izazvalo revolt publike koja je bojkotovala meč tako da je jedno polufinale gledalo 76 hiljada navijača, a drugo 6 hiljada.

GARINČA

Ono što je danas nezamislivo desilo se u Čileu te 1962. godine u slučaju Garinča. Naime Brazilac je dobio crveni karton u polufinalu, ali je igrao u finalu jer je Vlada Brazila pisala molbu FIFA da ga puste da igra u ime radosti brazilskog naroda.

VAVA

Brazilski igrač Vava postao je prvi igrač koji je bio strijelac u dva finala Svjetskih prvenstava.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.