Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: ENGLESKA 1966
Prva maskota Svjetskog prvenstva

Svjetsko prvenstvo u Engleskoj 1966. godine bilo je osmo po redu. Održano je od 11. do 30. jula, a učestvovalo je 16 reprezentacija. Titulu je osvojio domaćin Engleska pobjedivši u finalu selekciju Zapadne Njemačke i tako osvojili svoju prvu „boginju“. Najbolji strijelac turnira bio je reprezentativac Portugala Euzebio sa 9 postignutih golova.

Ovo su neke zanimljivosti sa Mundijala u Engleskoj.

MASKOTA

Prvi put u istoriji Mundijal je imao svoju maskotu. U pitanju je je bio lav Vili.

NEDJELJA

Iz religioznih razloga mečevi nisu igrani nedjeljom, a od ove tradicije Englezi su odustali tek 1973. godine.

SJEVERNA KOREJA

Jedno od iznenađenja Svjetskog prvenstva bila je reprezentacija Sjeverne Koreje. Naima kada su u grupi savladali selekciju Italije, oni su ih optužili da su na poluvremenu zamijenili više od polovine igrača, jer niko nije mogao da razlikuje Koreance.

Ono što je takođe interesantno jeste činjenica da su postali prva reprezentacija van Evrope i Amerike koja je uspjela proći grupnu fazu. U četvrtfinalu su mogli napraviti senzaciju kada su vodili protiv Porugala 3:0 nakon samo 25 minuta, ali onda na scenu stupa Euzebio sa 4 pogotka i sa konačnih 5:3, Portugal je eliminisao Sjevernu Koreju.

DŽEF HURST

Engleska je u finalu na Vembliju savladala Zapadnu Njemačku 4:2 nakon produžetaka (2:2), a ime koje će zauvijek ostati upamćeno u sjećanje svih Engleza je Džef Hurst koji je postao prvi i jedini strijelac het-trika u finalu Svjetskog prvenstva. Pri rezultatu 2:2 u 101. minuti susreta njegov udarac završio je na prečki, pa na gol liniji.

Pomoćni sudija Tofik Bahramov bez razmišljanja je pokazao da je gol. Naknadnom analizom pokazalo se da je lopta bila 2,5 centimetara van gola.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.