Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: FRANCUSKA 1938
Benito Karvahales u centru pažnje

Nakon Italije 1934. godine selimo se u Francusku i treće po redu Svjetsko prvenstvo. Održano je od 4. do 16. juna u 10 gradova i isto toliko stadiona. Titulu po prvi put nije osvojio domaćin već selekcija Italije koja je u finalu savladala Mađarsku sa 4:2 i tako odbranila naslov Svjetskog šampiona.

Krenimo sa zanimljivostima.

AUSTRIJA

Sistem takmičenja trebao je biti isti kao prije četiri godine u Italiji, ali se Austrija povukla zbog pripajanja nacističkoj Njemačkoj, pa je ostalo 15 selekcija. Švedska je bila miljenik sreće jer su zbog odustajanja Austrije odmah prošli u četvrtfinale.

BRAZIL – POLJSKA

Ovo Prvenstvo je svjedočilo jednoj od najuzbudljivijih mečeva, a u pitanju je duel Brazila i Poljske koji je završio 6:5. Poljak Vilimovski postigao je 4 gola, a Brazilac Leonidas jedan od golova postigao je bos.

AH TI BRAZILCI

Prepotentnost i mišljenje da su najbolji na svijetu kada govorimo o fudbalu, Brazilcima se obilo o glavu baš na ovom Mundijalu. Polufinalni meč protiv Italije igrali su bez svoja tri najbolja igrača. Navodno su ih odmarali za finalni meč. Epilog te „taktike“ bio je poraz od 2:1.

BENITO KARVAHALES

Kubanski golman Benito Karvahales na ovom Prvenstvu je uradio nešto što bi malo kome palo na pamet. Naime u ponovljenom meču osmine finala protiv Španije on nije stao među stative jer je od jedne radio stanice dobio ponudu da prenosi taj meč, a njemu je to zvučalo primamljivije od igranja tako da se preselio u radio kabinu i prenosi meč. Kuba je pobijedila taj meč, a kada se on vratio u meču četvrtfinala primio je osam golova.

FORMACIJA

Italije je do odbrane titule došla preko neobične formacije 2-3-2-3.

TROFEJ

Zbog Drugog svjetskog rata Mundijala nije bilo do 1950. godine. Italija je bila prvak svijeta punih 16 godina, a trofej je za vrijeme rata bio sakriven u kutiji za cipele.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.