Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: ITALIJA 1934
Ponavljanje mečeva i Luis Monti

Nakon ludnice u Urugvaju selimo se na Evropsko tlo i Italiju 1934. godine. Drugi Mundijal igrao se od 27. maja do 10. juna. Igralo se na osam stadionu u isto toliko gradova. Kao i u Urugvaju i ovo Svjetsko prvenstvo osvojio je domaćin Italija koja je u finalu savladala Čehoslovačku sa 2:1. Najbolji strijelac Mundijal bio je reprezentativac Čehoslovačke Oldrih Nejedlija sa 5 postignutih pogodaka.

Krenimo sa zanimljivostima.

KVALIFIKACIJE

Za razliku od prvog Mundijala, prvenstvo u Italiji se razlikovalo po tome što su se održavale kvalifikacije za učešće na planetarnoj smotri. Zbog mnogih bojkota Mundijala organizatori su se odlučili za kvalifikacije, a ono što će takođe ući u istoriju prvenstava jeste da je i domaćin morao proći kroz kvalifikacije.

URUGVAJ

Prvo što nam zapada za oko, a tiče se drugog po redu Svjetskog prvenstva u Italiji jeste da branioca naslova nije bilo. Naime kao što su i Evropske zemlje bojkotovale Mundijal u Montevideu, Urugvajci su odličili da uzvrate istom mjerom i nisu se pojavili u Italiji.

SISTEM TAKMIČENJA

S obzirom da je bilo malo prostora za uhodavanje, sistem takmičenja je bio takav da je 16 ekipa odmah krenulo sa eliminacionom fazom bez grupa. Igrao se pravi turnirski sistem kao nekadašnje takmičenje Kup Uefa.

PONOVLJENI MEČ

Na dan 01.06.1934 odigran je prvi ponovljeni meč u istoriji Svjetskih prvenstava. Naime do ponavljanja je došlo zbog tadašnjih pravila. Igrao se jedan meč 90. minuta, a ukoliko nije bilo pobjednika nastavljalo se sa produžecima od 30. minuta, ali nakon toga nije bilo penala već sistem „sutra igramo ponovo“. U ponovljenom meču domaćin je dobio Španiju sa 1:0 i prošli dalje. Ono što je interesantno izdvojiti u vezi te druge utakmice jeste da za selekciju Španije nije igralo čak 7 standardnih prvotimaca zbog povreda iz prvog meča.

FRANTIŠEK PLANIČKA

Titulu šampiona osvojila je Italija pobjedom nad Čehoslovačkom 2:1. Iako su izgubili jedno ime se posebno istaklo u tom finalu. Riječ je o Františeku Planički golmanu Čehoslvoačke. Svjedoci tog finala ističu da je pravio čuda na golu, a ako svemu tome dodamo da je taj meč branio sa slomljenom rukom nema sumnje da se njegovo ime sa razlogom ističe na ovom Mundijalu.

LUIS MONTI

Podatak iz rubrike vjerovali ili ne. Naime za selekciju Italije na tom prvenstvu igralo je pet igrača iz Brazila i Argentine. Najpoznatiji od njih bio je Luis Monti koji je na prethodnom Svjetskom prvenstvu igrao za Argentinu u finalu protiv Urugvaja. Zbog Musolinijevog pritiska da se Mundijal mora osvojiti ostaće upamćena čuvena izjava Montija: „Prije četiri godine su mi prijetili da će me ubiti ako pobjedim, a sada mi prijete da će me ubiti ako izgubim“. Na njegovu sreću sve se dobro završilo.

OLDRIH NEJEDLIJA

Najbolji strijelac prvenstva bio je reprezentativac Čehoslovačke Oldrih Nejedlija. Ono što je jako interesantno kada govorimo o njemu jeste da smo tek 72. godine nakon Mundijala saznali da je on najbolji strijelac. Naime FIFA je tek 2006. godine gol za Čehoslovačku protiv Njemačke pripisala Oldrihu i to mu je bio peti gol na prvenstvu kojim se osamio na vrhu liste strijelaca i ponio ovu laskavu titulu.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.