Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: ITALIJA 1990
Gruba igra i malo golova obilježili prvenstvo

Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine bilo je 14. po redu. Održano je od 8. juna do 8. jula na 12 stadionu u isto toliko gradova. Učestvovale su 24 ekipe, a titula šampiona svijeta pripala je Zapadnoj Njemačkoj koja je u finalu savladala Argentinu sa 1:0. Najbolji strijelac bio je Italijan Salvatore Skilaći sa 6 pogodaka.

Evo nekih zanimljivosti sa ovog Mundijala.

GOLOVI

Prvenstvo je obilježio veoma mali broj pogodaka, svega 2, 21 po meču, što je statistički gledano najmanje u istoriji Mundijala.

GRUBA IGRA

Golove nismo vidjeli, ali jesmo festival grubosti. Naime na ovom Mundijalu sudije su imale pune ruke posla. Viđeno je čak 162 žuta i 16 crvenih kartona, što je više nego u Španiji i Meksiku zajedno.

REPUBLIKA IRSKA

Debitant ovog prvenstva bila je selekcija Republike Irske koja je dogurala čak do četvrtfinala. Ono što je zanimljivo nisu upisali niti jednu pobjedu i postigli su samo dva gola.

KAMERUN

Najveće iznenađenje ovog prvenstva bila je selekcija Kameruna predvođena Rože Milom koji se nakon nagovora predsjednika vratio iz reprezentativne penzije. Mila je postigao 4 gola, a Kamerun je stigao do četvrtfinala gdje su ih nakon produžetaka savladali Englezi.

JUGOSLAVIJA

Reprezentacija Jugoslavije započela je Mundijal porazom od Zapadne Njemačke 4:1. Nakon toga su savladali Kolumbiju 1:0, da bi za prolaz iz grupne faze slavili nad UAE sa 4:1. U osmini finala na scenu stupa Dragan Stojković „Piksi“ koji je srušio Špance. Prvi gol prepoznatljiv je po perfektno izvedenom “lažnjaku”, a drugi po slobodnom udarcu što je bilo dovoljno za eliminaciju Španije 2:1 nakon produžetaka. U četvrtfinalu ispali su od Argentine nakon slabije izvođenih jedanaesteraca. Penal su promašili Piksi, Hadžibegić i Brnović.

FINALE

Argentina je u finalu igrala bez čak šest suspendovanih igrača, a sa oštrom igrom nastavili su i u finalu gdje su zaradili dva crvena kartona i tako ušli u istoriji mundijalskih finala kao prvi crveni kartoni u jednom finalu. Zapadna Njemačka je golom Andreasa Bremea u 85. minuti iz penala došla do nove titule i postala prva evropska selekcija koja je pobjedila Južnoamerikance u finalu.

FRANC BEKENBAUR

Nijemac Franc Bekenbaur ostaće upamćen u istoriji kao prvi koji je postao šampion kao kapiten i kao selektor.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.