Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: JUŽNA AFRIKA 2010
Džabulani, vuvuzele i Španija

Svjetsko prvenstvo 2010. godine bilo je 19. prvenstvo, a prvo koje je održano u nekoj afričkoj zemlji. Trajalo je od 11. juna do 11. jula, a učestvovale su 32 reprezentacije. Utakmice su se igrale na 10 stadiona smještenih u 9 gradova. Šampion svijeta postala je selekcija Španije koja je u finalu savladala Holandiju nakon produžetaka sa 1:0.

Evo nekih od zanimljivosti sa ovog Mundijala.

DŽABULANI

Nema sumnje da je ovaj Mundijal obilježila Adidasova „lelujava“ lopta Džabulani što na Zulu jeziku znači svima donosi radost. Mnogi golmani na Mundijalu se neće složiti sa tom činjenicom.

ŠAKIRA

Prvenstvo je obilježila i pjesma Vaka vaka, Kolumbijske pjevačice Šakire.

HOBOTNICA POL

Jedna od atrakcija ovog Mundijala bila je hobotnica Pol koja je pogađala rezultate utakmica.

VUVUZELE

Ono što je vjerovatno najviše ostalo upamćeno svim navijačima sa ovog prvenstva jeste navijački instrument Vuvuzela.

JUŽNA AFRIKA

Domaćin Mundijala selekcija Južne Afrike postala je prva reprezentacija koja kao domaćin nije prošla grupnu fazu.

NOVI ZELAND

Novi Zeland ostaće upamćen kao selekcija koja nije zabilježila poraz na ovom prvenstvu. Oni su takmičenje završili u grupi sa tri remija.

SRBIJA

Reprezentacija Srbije ovaj Mundijal će pamtiti po veličanstvenoj pobjedi nad Njemačkom 1:0. Strijelac jedinog pogotka bio je Milan Jovanović. Junak ove utakmice bio je i golman Vladimir Stojković koji je odbranio penal Lukasu Podolskom. Tim predvođen strategom Radomirom Antićem zabilježio je poraze od Australije 2:1 i Gane 1:0 i tako Mundijal završio već u grupnoj fazi.

NJEMAČKA – ENGLESKA

U meču između Njemačke i Engleske viđena je još jedna situacija sa gol linijom, ali suprotno od one iz 1966. godine. Lampardov šut pogodio je prečku i odbio se iza gol linije Manuela Nojera, ali sudije su rekle da ipak nije bio gol.

LUIS SUAREZ

Četvrtfinalni meč između Gane i Urugvaja obilježio je Luis Suarez koji je u stilu vrsnih golmana u 120. minuti loptu odbranio rukom i spasio siguran pogodak. Dobio je crveni karton, a Gana penal koji je Asamo Gijan promašio i odveo meč u penal lutriju. Urugvajci su nakon tog događaja mentalno bili jači i plasirali su se u polufinale.

MARADONA

Argentinu je kao selektor predvodio Dijego Armando Maradona, ali se nije proslavio. Svojim u najmanju ruku čudnim taktičkim zamislima i rješenjima zaslužan je za visok poraz „gaučosa“ od Njemačke 4:0 u četvrtfinalu Mundijala.

ŠPANIJA

Selekcija Španije je sve mečeve nokaut faze riješila u svoju koristi rezultatom 1:0. U finalu su bili bolji od Holandije nakon produžetaka. Gol odluke djelo je Andresa Inijeste. Španije je tako postala jedina reprezentacija koja je postala šampion svijeta van matičnog kontinenta.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.