Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: NJEMAČKA 2006
Zidan i Materaci u glavnim ulogama

Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine održalo se od 9. juna do 9. jula u 12 njemačkih gradova. Učestvovale su 32 reprezentacije, a titula šampiona pripala je Italiji koja je u finalu nakon jedanaesteraca savladala selekciju Francuske. Za najboljeg strijelaca turnira proglašen je Nijemac Miroslav Klose sa pet pogodaka.

Evo nekih od zanimljivosti sa ovog Mundijala.

KARTONI

Po svemu sudeći sudije su na ovom prvenstvu imale puno posla. Pokazali su nevjerovatnih 345 žutih i 28 crvenih kartona, a sudija Valentin Ivanov na meču Portugala i Holandije podijelio je 16 žutih i 4 crvena kartona.

GREM POL

Na utakmici Hrvatske i Australije sudija Grem Pol je Josipu Šimuniću pokazao tri žuta kartona.

SRBIJA I CRNA GORA

Reprezentacija Srbije i Crne Gore dominantno se plasirala na Mundijal, ali se tamo nije baš najbolje provela. Podatak koji najbolje svjedoči tome jeste da su imali 0 bodova i čak 10 primljenih golova. Argentinci su slavili sa 6:1, Holandija je bila bolja 1:0, a Obala Slonovače je slavila sa 3:2.

ŠVAJCARSKA

Reprezentacija Švajcarske završila je učešće na Mundijalu bez primljenog gola, a kući su otišli nakon što u osmini finala nisu postigli penal u raspucavanju protiv Ukrajine.

FINALE

U finalu su se sastale dvije evropske reprezentacije. Već u 7. minuti panenkom Zidana,  Francuzi su došli u vodstvo, ali u 19. minuti Materaci glavom izjednačuje rezultat. Otišlo se na penale, a tu je kiksao samo David Trezege, tako da je Italija po četvrti put postala Svjetski šampion. Posljednji penal izveo je Fabio Groso i ušao u istoriju Italijanskog fudbala.

ZIDAN – MATERACI

Ovaj duel obilježio je finale. Obojica su prvo postigli golove za svoju reprezentaciju i odveli meč u produžetke. Tamo su opet bili u glavnim ulogama, ali ne baš onim fudbalskim. Igrao se 110. minut kada je nakon rasprave Zidan glavom udario Materacija u prsa i zaradio direktan crveni karton. Definitivno scena koja je obilježila ne samo ovo prvenstvo nego i fudbal. To je ujedno bio i oproštaj Zinedina Zidana od fudbala.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.