Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: URUGVAJ 1930
Prvi gol i čudesni sudija

Svjetsko prvenstvo polako kuca na naša vrata. Za sve zaljubljenike najvažnije sporedne stvari na svijetu sve će stati na mjesec dana, a oni će pod raznim izgovorima izbjegavati obaveze, eskivirati sa posla, smišljati „slatke“ laži, a sve to sa jednim ciljem, da isprate Mundijalsku groznicu u Kataru od početka do kraja.

Dok se lopta ne počne kotrljati na stadionima u Dohi mi ćemo vas provesti kroz neke zanimljivosti sa prethodnih prvenstava koje sigurno niste znali. Pa krenimo redom.

 U ovom dijelu upoznaćemo vas sa prvim domaćinom, ujedno i osvajačem Svjetskog prvenstva, a to je selekcija Urugvaj. Vjerujemo da je većina vas sa ovim prvenstvom upoznata i preko kultnog filma i serije Dragana Bjelogrlića ( Montevideo bog te video) i junacima kao što su Aleksandar Tirnanić Tirke i Blagoja Moša Marjanović.

Kao što svi znate prvi Mundijal održan je davne 1930. godine u Montevideu, a Urugvaj je kao domaćin uspio ući u istoriju kao prvi osvajač Svjetskog prvenstva.

„SENTENARIO“

Fudbal je još bio u fazi razvijanja, a takmičenje se igralo samo na tri stadiona. Ono što je interesantno kada govorimo o stadionima jeste da je glavni stadion popularni „Sentenario“ otvoren tek 5 dana nakon početka Mundijala. Organizatori su kao razlog kašnjenja radova naveli kišu i ružno vrijeme, ali prava istina je sigurno daleko od toga.

EGIPAT

Na Mundijalu je učestvovalo 13 selekcija od kojih je 4 bilo iz Evrope i 9 sa Američkih kontinenata.

Ono što je posebno zanimljivo kada govorimo o selekcijama koje su se trebale takmičiti na Mundijalu jeste reprezentacija Egipta. Naime tim iz Afrike se kvalifikovao na veliku smotru, ali iz bizarnog razloga nikad se nisu tu pojavili.

Problem je bio nećete vjerovati kašnjenje na brod. „Konte Verde“ bio je brod zadužen da doveze selekcije Rumunije, Francuske, Belgije i Egipta, ali iz nekog razloga Egipćani su zakasnili i nisu se pojavili u Montevideu.

PRVI MEČ

U Montevideu prvi meč su zapravo bila dva meča. U 15 časova po lokalnom vremenu tog 13. jula 1930. zaigrali su Belgija protiv SAD i Meksiko protiv Francuske.

JUGOSLAVIJA

Na ovom Mundijalu upisan je još jedan istorijski rekord. Naime reprezentacije Jugoslavije je bila najmlađa selekcija u istoriji Svjetskih prvenstava. Prosječna starost reprezentacije Jugoslavije bila je 21 godina i 258 dana.

SUDIJA

Belgijanac Johanes Langenus zasigurno je priča za sebe. Naime on je u Urugvaju bio jedan od sudija, ali i izvještač za belgijske novine. I kako dalje biva u svakom izvještavanju za štampu osim što je opisivao golove i najbolje igrače naglašavao je da je sudija Langenus (on sam) odradio odličan posao.

NAJBOLJI STRIJELAC

Najbolji golgeter prvog Mundijala bio je Argentinac Giljermo Stabile sa 8 golova. Ništa to ne bi bilo čudno osim činjenice da uopšte nije trebao igrati na Svjetskom prvenstvu. Naime njegov saigrač nakon prve utakmice morao se vratiti u Buenos Ajres da polaže ispit na fakultetu (studirao je pravo). Tako je Stabile „zbog ispita“ ušao u legendu Svjetskih prvenstava.

HET TRIK

Reprezentativac SAD Bert Paternod ušao je u istoriju Mundijala jer je prvi postigao tri gola na jednoj utakmici (het -trik).

PRVI GOL

Francuz Lucien Laurent ušao je u istoriju Svjetskih prvenstava kao prvi strijelac. Bilo je to na meču njegove Francuske i Meksika (4:1)

FINALE

Borba za prvu „Boginju“  u finalu vodila se između domaćina Urugvaja i Argentine. Kako jedni drugima nisu vjerovali odlučili su igrati sa dvije lopte. Prvo poluvrijeme igralo se sa loptom Argentine i ono je otišlo u korist „gaučosa“ 2:1, ali drugo se igralo sa loptom domaćina koji je na kraju slavio sa 4:2.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.