Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: ZAPADNA NJEMAČKA 1974
‘’Boginja’’ i doping skandal

Jubilarno deseto Svjetsko prvenstvo održano je u Zapadnoj Njemačkoj od 13. juna do 7. jula. Učestvovalo je 16 selekcija, a utakmice su se odvijale u 9 gradova i isto toliko stadiona. Osvajač prvenstva bila je Zapadna Njemačka koja je u finalu savladala ekipu Holandije sa 2:1. Najbolji strijelac bio je reprezentativac Poljske Gržegoš Lato sa sedam golova.

Evo nekih zanimljivosti sa ovog Mundijala.

SISTEM TAKMIČENJA

Na Mundijalu je učestvovalo 16 reprezentacija, ali nije bilo klasičnog četvrtfinala i polufinala već su prve dvije ekipe iz svake grupe prošle u dvije novoformirane grupe iz kojih su prvoplasirani igrali finale, a drugoplasirani utakmicu za treće mjesto.

JUGOSLAVIJA

Reprezentacija Jugoslavije imala je start iz snova na Svjetskom prvenstvu. Poslije remija bez golova sa Brazilom, na startu su napravili istorijski rezultat i deklasirali Zair sa 9:0. Nakon toga su uslijedila sva tri poraza u drugoj fazi takmičenja. Navodno tome je najviše „kuburilo“ nesuglasice u timu zbog premija.

BOGINJA

Ovo prvenstvo ostaće upamćeno po novom izgledu pehara koji je popularno nazvan „Boginja“ od tvorca Silvia Gazanige. Ovaj trofej ostaće u upotrebi sve do 2038. godine.

DOPING

Prvi igrač u istoriji Mundijala kojem je utvrđen doping zvao se Ernst Džosef iz Haitija. Nakon meča sa Italijom bio je pozitivan na efedrin, a prema njegovim riječima uzimao ga je zbog astme.

HOLANDIJA

Prvi put još od 1938. na prvenstvo se plasirala Holandija. Talentovana generacija koju je sa klupe predvodio Rinus Mihelson, a sa terena fudbalski velemajstor Johan Krojf ljepotom igre očarala je sve istinske zaljubljenike u fudbal. Do finala su došli sa nestvarnom gol razlikom od 14:1.

NOVINARSKA „PATKA“ PRED FINALE

Dan prije finalne utakmice, njemački novinari išunjali su se u hotel selekcije Holandije i sa sobom poveli oskudne odjevene djevojke. Ujutru su osvanule fotografije druženja fudbalera i djevojaka što je izazvalo pravi skandal pred finale.

OBJEDINJENE TITULE

Prvi put u istoriji jedna selekcija uspjela je objediniti titule evropskog i svjetskog šampiona. U pitanju je bila Zapadna Njemačka.

GINTER NECER

Reprezentativac Zapadne Njemačke postao je prvi igrač u istoriju koji je osvojio Mundijal, a nije nastupa za klub iz svoje zemlje. Bio je igrač Real Madrida.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.