Zeljko obradovicc

OBRADOVIĆEVA TAKTIKA NA NJEMAČKU DISCIPLINU

Prvi protivnik Partizanu u ovoj sezoni u Evroligi biće ekipa Albe iz Berlina, tim koji je sačuvao kostur od prethodne sezone, otišao je samo Oskar da Silva u Barselonu, dok je njegov odlazak dobro nadomJešten dolaskom Vecela iz Baskonije.

Odlikuje ih visok nivo uigranosti, imaju svoje ustaljene akcije koje su često nerešiva enigma za protivničke odbrane, a rijetki su trenuci kada znate od koga vam prijeti najveća opasnost.

Džejlena Smita su mnogi bolje upoznali na nedavno završenom Evrobasketu, definitivno je sazrio i spreman je za velika djela i u Evroligi, a upravo je on prvi poenter ekipe sa prosječnih 18 poena po meču u prva dva kola njemačke Bundeslige, mečeva koje je Alba dobila protiv Hamburga i Bamberga.

Ipak, Željko Obradović je naveo Luka Sikmu kao igrača od koga mnogo toga zavisi, što je i istina jer svojim iskustvom zna da organizuje sve na terenu iako igra na poziciji krilnog centra. Ne samo to, fantastičan je asistent, skakač, radi apsolutno sve, a mnogi treneri će prokomentarisati da se radi o izuzetno zahvalnom košarkašu.

Od ostalih valja izdvojiti Timana i Loa iz reprezentacije Nemačke, ali i sve boljeg centra Bena Lamersa koji polako postaje izuzetan košarkaš u oba pravca, recimo i da ima potencijal da bude neki novi “bananamen” jer u prva dva kola njemačkog šampionata je zabiljeležio ukupno 6 blokada. Uglavnom, odličan u odbrani, u napadu radi sve više.

Daleko od toga da Partizan nema odgovor, Obradović dobro poznaje Albu i zna način da ih pobjedi, ali mu je jasno da meč protiv ekipe koja je izuzetno uigrana za razliku od njegove gdje je bilo dosta promjena, dolazi u nevrijeme, već u prvom kolu.

Crno bijeli neće računati na Avramovića i Smailagića koji su povrjeđeni, Gregor Glas je takođe ostao u Beogradu, ali ima Partizan dovoljno municije i ambicije da u prvom meču u Evroligi poslije osam godina pokaže koliko može ove sezone. Valja napomenuti da je Papapetru upravo protiv Albe imao najveći indeks u karijeri od 41, kao i da Jam Madar dobro poznaje svoje saigrače iz reprezentacije, Zosmana i Blata.

Valja napomenuti da šuterski Alba ne stoji dobro u ovom trenutku, nisu se proslavili na tom polju u prva dva meča ove sezone, ali su uspješno nadomjestili skokovima u napadu što je još jedan dokaz njihove jake centarske linije koju predvodi pomenuti Sikma.

Dakle, jasno je da bi dobrim zagrađivanjem svog koša Partizan uradio ogroman posao, pa je na Ledeju, Lesoru, Koprivici i ostalima možda i najteži zadatak.

U posljednjih pet godina Partizan i Alba su se četiri puta sastajali, naravno, u Evrokupu, a Alba ima bolji skor 3-1. Posljednja dva duela su se odigrala u okviru Top 16 faze kada je Partizan ispao kao posljednjeplasirani, ali je jedini nanio poraz Albi u tom djelu.

Meč počinje od 20 časova.

Izvor: sportske.net

Fotografija: STARSPORT


Comments are closed.