stadionu-katar

OSAM STADIONA DOMAĆINI SVJETSKOG PRVENSTVA U KATARU (FOTO/VIDEO)
Blizina stadiona najveća prednost navijačima

Svjetsko prvenstvo u Kataru se bliži, završeni su radovi sve je spremno i očekuje nas zanimljivo prvenstvo jer prvi put će biti odigrano u ovo doba godine i na samo osam stadiona pa ćemo vidjeti kako će to uticati na igrače i reprezentacije.

Iako je broj stadiona koji će ugostiti najbolje svjetske fudbalere manji nego inače, Katar se potrudio da svaki od njih izgleda spektakularno. Veliku prednost dobili su i navijači koji će se naći u Kataru jer je udaljenost između svakog od njih vrlo mala.

Predstavljamo vam stadione na kojima će se igrati:

LUSAIL STADION

Izvor: qatar2022.qa

“Luisail” je najveći stadion u Kataru sa kapacitetom od 80.000 gledaoca. Dizajn predstavlja ručno rađene činije koje su pronađene širom arapskog i islamskog svijeta tokom uspona civilizacije, dok djelovanje svjetlosti odražava fanarske lampe u regionu. Zanimljivo je da kako vrijeme bude prolazilo, zlatni eksterijer će izblijedeti pa će tako odražavati repliku stare metalne rukotvorine. S porukom “Živi sa nasljeđem, ikona za budućnost” posjetioce iz cijelog svijeta dočekaće spektakularni stadion na kome će se odigrati i veliko finale.
Nakon prvenstva, stadion Lusail će biti pretvoren u prostor u kom će se nalaziti sportski objekti,kafići, prodavnice i zdravstvene ustanove.
Na ovom stadionu će se odigrati pet utakmica u grupnoj fazi, a jedan meč će odigrati i reprezentacija iz regiona, Srbija i to protiv Brazila, 24. novembra. Nakon mečeva po grupama, na ovom velelepnom zdanju igraće se po jedan meč osmine finala, četvrtfinala, polufinala, a kako smo već rekli biće domaćin i velikog finala, koje je zakazano za 18. decembar.

AL BAYT STADION

Izvor: Getty Images

Uz poruku “Uživajte u najtoplijoj arapskoj dobrodošlici” ovaj stadion će biti domaćin prvog meča 20. novembra, kada će igrati Katar i Ekvador a kapacitet ovog stadiona je 60.000 posjetilaca. Na njemu će biti održana i ceremonija otvaranja Mundijala. Sam dizajn podstaknut je katarskim nomadskim narodom Bajt al šarom pa zbog toga veličanstvena struktura šatora na stadionu obavija ultra moderan fudbalski stadion. Tradicionalno, šatori su u crno bijelim prugama. Ovo daje prepoznatljivu spoljašnjost areni, a tu su živopisne sadu šare koje pozdravljaju navijače kada uđu.
Osim grupne faze, po jedan meč osmine finala, četvrtfinala i polufinala će se odigrati na ovom stadionu.

AHMAD BIN ALI STADION

Izvor: qatar2022.qa

Stadion Ahmad Bin Ali ima kapacitet od 40.000 mjesta i nalazi se na ivici pustinje u istorijskom djelu Katara, a nakon prvenstva domaće utakmice na njemu igraće katarski klub Al Rajan. Dizajn samog stadiona stadiona kao i zgrada koje ga okružuju, odražava dijelove lokalne kulture i tradicije. Fasada koja je složena predstavlja valovite pješčane dine, dok složeni geometrijski oblici odražavaju ljepotu pustinje, jedinstvenu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu. Zanimljivo za ovaj stadion je da je više od 80% građevinskog materijala došlo sa prvobitnog stadiona koji se nalazio na ovoj lokaciji.
Osim grupne faze, ovaj stadion biće domaćin i jednog meča osmine finala.

JANOUB

Izvor: qatar2022.qa

Stadion Janoub je kapaciteta 40.000 sjedećih mjesta i nalazi se u južnom gradu Al Vakra, jednom od najstarijih stalno naseljenih područja Katara. Upravo je Al Vakrah bio centar za vađenje bisera i ribolov, po čemu je cijela zemlja nadaleko poznata pa je to poslužilo kao inspiracija za izgled stadiona. Tradicionalni čamci dov korišteni u ovim aktivnostima inspirisali su dizajn stadiona.
Nakon turnira, kapacitet stadiona biće smanjen, a mjesta će biti donirana drugim sportskim projektima širom svijeta. Ovaj stadion je okruženo raskošnim parkovima sa sportskim i rekreativnim sadržajima.
Na stadionu osim grupne faze igraće se i jedan meč osmine finala.

AL THUMAMA STADION

Izvor: qatar2022.qa

Stadion Al Thummama bi mogao biti prvi koji bi mnogi navijači mogli ugledati u Kataru ali iz ptičije perspektive. Razlog tome je što se mnogi međunarodni letovi spuštaju preko ovog zdanja. Dinamičan i maštovit oblik stadiona slavi lokalnu kulturu i tradiciju jednako kao i novu eru. Zdanje je u obliku takije, tradicionalne bijele kape koju nose muškarci u Kataru, ali i širom istoka.
Osim grupne faze, ovde će se odigrati i jedan četvrtfinalni meč.

EDUCATION CITY STADION

Izvor: qatar2022.qa

Jedan ultra moderan dizajn stadiona koji se uklapa sa tradicionalnom islamskom arhitekturom i kapacitetom od 40.000 mjesta. Fasadu stadiona sačinjavaju trouglovi koji su složeni u obliku dijamanta i koji mijenjaju boju zavisno od ugla svjetlosti sunca. Digitalna svijetla noću osvetljavaju fasadu, pružajući gledaocima utisak iznenađenja. Oko kampusa postoje brojni sportski i rekreacijski sadržaji.
Mečevi grupne faze i četvrtfinalni meč biće odigrani na ovom velelepnom stadionu.

KHALIFA INTERNATIONAL STADION

Izvor: qatar2022.qa

Međunarodni stadion Kalifa otvoren je 1976. godine i mnogi sportski događaji održali su se na njemu. Fudbal ili atletika koja je popularna u ovoj zemlji ne mogu da se zamisle bez ovog stadiona koji je potpuno preuređen za Svjetsko prvenstvo.  Na stadionu su veličanstveni dvostruki lukovi koji su oduvijek bili njegovo najprepoznatljivije obilježje dok nadstrešnicu ispod lukova nadopunjuje sistem hlađenja koji će dati dodatni ugođaj navijačima i igračima. “Obnovljena sportska legenda”, poruka je koja će dočekati posjetioce na ovom stadionu koji je dobio novi nivo od 12.000 sjedišta pa je tako sada kapacitet 40.000.
Na ovom stadionu igraće se meč za treće mjesto kao i grupna faza i osmina finala.

974 STADION

Izvor: qatar2022.qa

Stadion 974 je ušao u svjetsku istoriju i prije nego što je ugostio prve fudbalere na travnatoj podlozi a to se desilo u toku Arapskog kupa nacija 30. novembra prošle godine. U potpunosti je napravljen od transportnih kontejnera i modularnog čelika i to je prvi potpuno demontažni natkriveni fudbalski stadion u svijetu.
Mnogi se pitaju zašto baš naziv stadiona 974?
Ne samo da taj broj označava međunarodni pozivni broj za Katar, već je to i tačan broj brodskih transportnih kontejnera od kojih je sastavljen.
Izvana objekat izgleda kao da je napravljen od golemih Lego kockica u raznim bojama. Osim toga, stadion se nalazi na samoj obali zaljeva, što će omogućiti odgovarajuću ventilaciju u unutrašnjosti stadiona.
Zanimljivo, nakon Svjetskog prvenstva stadion će biti demontiran i zamijenjen zelenim površinama. Biće to prvi put u istoriji da će stadion “nestati” nakon Svjetskog prvenstva.
Na ovom stadionu će biti odigrani mečevi grupne faze, kao i jedan meč osmine finala.


Izvor fotografije: qatar2022.qa

Comments are closed.