Otvyaranje EPA

OTVOREN MUNDIJAL U KATARU (VIDEO/FOTO)
Najveće ulaganje do sada

Spektakularnom ceremonijom otvoreno je 22. izdanje Svjetskog fudbalskog prvenstva, koje će biti održano u Kataru.

Svečanu ceremoniju na stadionu Al Bayt u katarskom gradu Al Khoru otvorio je čuveni glumac Morgan Friman.

Uslijedili su performansi sa tradicionalnim katarskim motivima i prezentacijama. Zatim su se na pozornici stadiona Al Bayt pojavile osobe koje su nosile zastave 32 države učesnice ovogodišnjeg šampionata. Zatim su im se pridružile maskote sa ranijih svjetskih prvenstava, koje su plesale uz mužičke numere koje su na prethodnim Mundijalima uveseljavale veliki broj navijačima širom planete zemlje.

Izvor:EPA

Junkook azijska muzička zvijezda i katarski pjevač Fahad Al Kubaisi otjevali su u nastavku jednu od zvaničnih pjesama SP u Katar 2022 “Dreamers”.

Emir Katara Tamim bin Hamad al-Thani obratio se cijelom svijeta i otvorio Svjetsko prvenstvo u Kataru.

“Svim ekipa i učesnicima želim veličanstvenu sportsku predstavu i užitak za sve. Neka ovo budu dani koji nas sve nadahnjuju dobrotom i nadom. Srećno svima” kazao je amim bin Hamad al-Thani.

Izvor: EPA

Katar je u organizacija najvećeg fudbalskog događaja na svijetu uložio 200 milijardi dolara, što je apsolutni rekord svjetskih prvenstava. Kolika je razlika u ulaganjima najbolje pokazuje podatak da je na drugom mjestu Brazil, koji je 2014. godine uložio 15 milijardi dolara u organizaciju.

Za “Boginju” boriće se 32 nacionalne reprezentacija. Turnir će trajati od 20. novembra do 18. decembra. Na osam spektakularnih stadiona u pet gradova biće odigrano 64 utakmice. Stadion Lusail rezervisan je za finale Mundijala.

Selekcija Francuske brani titulu prvaka svijeta, osvojenu prije četiri godine u Rusiju.


Izvor fotografije: EPA/EFE

Comments are closed.