Okupljanje Kosarkakske Reprezentacije Srbije at Aleksandar Nikolic hall  on November 08, 2022 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

PEŠIĆ: “BEZ KALINIĆA I MARINKOVIĆA”
Nedović nespreman, očekuju se Micić i Gudurić

Selektor Srbije Svetislav Pešić prvi put je izašao pred medije nakon neuspjeha na Evrobasketu i ispadanja u osmini finala od Italije.

On se obratio javnosti pred dvije veoma važne utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje košarkaši Srbije moraju da dobiju ako žele da budu učesnici Mundobasketa sledeće godine. Srbija 11. novembra gostuje Velikoj Britaniji u Njukaslu, a tri dana kasnije dočekuje Tursku u Beogradu.

Nakon dvije pobjede u avgustovskim duelima sa Grčkom i Turskom, sada su potrebne još dvije, kako bi se u februaru protiv Grčke i Velike Britanije tražio prolaz na planetarnu smotru.

“Manje-više sve pratite, neke novosti nema, osim da ponovimo… U našoj grupi su poznati protivnici, dobro smo krenuli drugu fazu, za razliku od prve iz koje nam nisu prenijeti rezultati protiv Slovačke. To je važno, jer Bjelorusija koja je pobjedila jednu utakmicu, nije se priznala. To je dodatni peh. Sada je fokus na utakmicama koje nas očekuju. Važno je da se kaže, nije to nikakav izgovor, ali važno je da od mene čujete da smo u kvalifikacionom prozoru prošli kroz naporan proces. Završili smo sa Grčkom i Turskom u avgustu sa 31 igračem. Sada postižemo rekord, imamo 38 igrača koji će proći kroz ove kvalifikacije. Ne postoji kontinuitet, za razliku od ekipa protiv kojih igramo. Dobili smo u prvoj rundi najteže protvnike, u vidu Belgije i Letonije. Nisu šampioni Evrope, ali imaju kontinuitet, igraju uvijek u istom sastavu. Radilo se o ekipama koje su bolje od nas. Mi smo košarkaški bolji, sveukupno, ali to su ekipe koje su igrale u kompletnom sastavu. Ali niko vas ne pita za to, već se rezultati gledaju. Prošli smo kroz zahtjevan proces, lično sam dobio apsolutni pregled na koje igrače možemo da računamo, a na koje ne u procesu do Olimpijskih igara, ako se kvalifikujemo”, počeo je Pešić.

Potom se osvrnuo sastav za naredna dva meča:

“Ne možemo da računamo na većinu igrača koji su bili ljetos u timu. Imali smo odlične razgovore sa Partizanom i Zvezdom. Izašli su nam u susret, u tom momentu i oni imaju utakmice Evrolige. Španski klubovi to nisu dozvolili svojim igračima, pa vjerovatno Baskonija i Barselona neće pustiti Marinkovića i Kalinića. Očekujemo Micića i Gudurića, isto važi za Lučića i Jaramaza. Dogovorili smo se da dođu po tri igrača iz Zvezde i Partizana. Nažalost, nećemo moći da računamo na Koprivicu, a nemoguće je pozvati nekog drugog, jer je do 31. oktobra bio rok da prijavimo 24 košarkaša, što smo i uradili. Nedović je zamolio da preskoči ovaj prozor, jer se ne osjeća da je spreman. On će ovih sedam dana trenirati, nije skroz spreman, a igrač koji nije spreman, bolje je i za njega i za reprezentaciju da ne bude u timu. Dobrić se sinoć povrijedio, nije teška povreda, ali zahtjeva mirovanje. Nadam se da će se oporaviti do prve utakmice”, kazao je selektor.

O Velikoj Britaniji:

“Što se tiče Velike Britanije, radi se o ekipi koja je uigrana. Svi su na okupu, svi će nastupiti, prema našim informacijama. Igraju u dvorani u Njukaslu, tamo su pobjedili Tursku, a kada smo kod Turske… Kada smo igrali sa Grčkom pred 20 hiljada gledalaca, te večeri je Letonija pobjedila Tursku koja je bila kompletna sa 28 razlike. Belgija je pobjedila šampiona Evrope Španiju, pobjeđivali su i druge ekipe. Moramo da znamo gdje smo. To su realnosti. Imaćemo tešku utakmicu u Britaniji. Nadamo se da će momci koji su u procesu da će biti zdravi, jer ako si zdrav onda možeš da daš maksimum. Manje-više, to je to”, rekao je Pešić.

O pozivanju Stefana Jovića, koji je dugo bez kluba i utakmica:

“Stefan je u dobrom fizičkom stanju, fali mu igre, a vjerujemo u njegovo iskustvo i znanje, te da će biti spreman da pomogne ekipi”, jasan je Pešić.

O Danilu Anđušiću, koji nije bio pozvan za Evrobasket, a sada je u sastavu:

“Različiti su kriterijumi, različiti su ukusi. Prvi zadatak mi je da vidim ko će biti pozvan. Slušam šta drugi pričaju, interesuju me, pogotovo ljudi u koje verujem. Ne bih ulazio u to ko je zaslužio, a ko nije. Ekipa koja je izabrana je bila po kritirijumima koje sam ja odredio. Anđušić je dobar igrač, iskusan, ima šansu da sada pokaže sve to”, istakao je Pešić.

Srpski selektor se još jednom dotakao problema oko neusklađenosti klupskih i reprezentativnih takmičenja:

“Mi smo se polomili, od septembra kada sam došao, uputili smo pismo AdmiralBet ABA ligi i zamolili da se odloži posljednje kolo pred kvalifikacije. To se nije dogodilo, nisu htjeli ni da razmatraju. Taj luksuz Turska ima, oni su odložili utakmice redovnog kola. Već su u subotu bili u sastavu, trenirali su i biće do utorka zajedno. Svi pokušaji da se objasni značaj, ne samo naše reprezentacije, već svih u okruženju, nisu naišli na razumjevanje. Tu ne možemo ništa. To je jedan haos u kojem živimo. Nama je malo teže, nekima je lakše, ali to svi doživljavamo. Možda bih nekog drugog igrača pozvao, ali to je sada nebitno. Sistem takmičenja se promenio. Apsolutno je protiv svih reprezentacija. Značaj reprezentacije se mijenja. Kod nas u Srbiji, popularnost košarke se povećava, a potencijali se smanjuju. To je disbalans, a zašto je tako? Malo smo se smanjili, klupska takmičenja dobijaju na značaju, a reprezentativna se pretvaraju u neke turnire… Želja svih navijača, nas koji smo u tome, ne postavlja se pitanje. Zato smo tu, da probamo sve da uradimo, damo maksimum, da odemo na Svjetsko prvenstvo, a potom i Olimpijske igre. Zato sam došao. Nisam došao da pravim karijeru, niti da pišem knjigu”, zaključio je Pešić.

Izvor teksta: sportske.net
Izvor fotografije: Starsport

Comments are closed.