Pesic svetislav

PEŠIĆEVA PORUKA JAVNOSTI “NIKADA NEĆU ODUSTATI OD SVOJIH PRINCIPA”

Poslije nekoliko dana ćutanja, konačno se oglasio i selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, i to na zvaničnom sajtu Košarkaškog saveza.

Stiče se utisak da ostavke neće biti ali da je selektor svjestan kritika koje su uslijedile nakon šokantnog ispadanja od Italije u osminifinala Evropskog prvenstva.

Vjeruje selektor i dalje u kvalitet ekipe koju je vodio na Evrobasketu i naglasio je da je ovo po kvalitetu bilo najjače Evropsko prvenstvo do sada.

Takođe Pešić naglašava da je bilo dovoljno samo deset loših minuta tima na ovom šampionatu, pa da sav uloženi trud padne u vodu i ostane bez očekivane nagrade.

‘Ogromno je razočarenje naše i svi smo i dalje veoma tužni. Apsolutno sam svjestan odgovornosti i razočarenja koje smo priredili našim navijačima”, naglašava Pešić.

Kao pozitivnu stvar iz svega ovog naveo je je odličnu atmosferu među igračima i da je ekipa rasla iz utakmice u utakmicu bez obzira na sve nedaće koje su je snašle.

”Turnir su propustili Bjelica, Avramović, Bogdanović koji je morao da se podvrgne operaciji… Milutinov i Marinković nisu nastupali na nekoliko utakmica zbog bolesti, a Nedović je zbog povrede prerano završio svoje učešće na EP.

Međutim i pored svih poteškoća, ekipa je pokazala karakter, postojanost i preuzela apsolutnu odgovornost ne tražeći bilo kakave izgovore i opravdanja. Ponosan sam i bilo mi je veliko zadovoljsvo da sam učestvovao zajedno sa njima u ovom procesu. Mi smo svi zajedno učinili sve što je u našoj moći da na najbolji način repezentujemo našu zemlju, našu košarku i našu košarkašku kulturu”, objašnjava Pešić.

Bez obzira na sve sumnje koje se sada pojavljuju u brojnim komentarima, Pešić jveruje u budućnost srpske košarke i našeg nacionalnog tima.

”Za veoma kratko vrijeme obavljen je ogroman posao, uspostavljen izgubljeni kontinuitet. Za vrhunske sportske rezultate, ne samo na reprezentativnom nivou, neophodno je iskustvo, znanje i kvalitet. Mi to sve imamo, u Lučiću, Kaliniću, Nedoviću, Kuridži, kao i u Bjelici i Bogdanoviću koji iz poznatih razloga nisu bili na prvenstvu. Jezgro reprezentacije čine igrači generacije rođene 1994. i 1995. koji su prošli sve reprezentativne selekcije – Jokić, Micić, Milutinov, Gudurić, Jaramaz, Davidovac, Ristić, Dobrić, Avramović zatim Marinković i neki od kandidata iz kvalifikacionih prozora. Takođe, u dolasku je plejada novih mladih igrača koji treba da obezbede kontinuitet – Simanić, Petrušev, Pokuševski, Koprivica, Smailagić, Trifunović, Jović, Đurišić…

Da li će se oni u budućnosti redovno odazivati akcijama reprezentacije neće samo zavisiti od njih, već prije svega od njihovih klubova. Prioriteti u njihovim profesionalnim karijerama se mijenjaju, mnogo će zavisti kako će se oni tretirati i razumjeti. Igrači treba da dobiju osjećaj poštovanja, jer se ne postavlja pitanje njihove pripadnosti, odgovornosti i želje da igraju za svoju reprezentaciju. Neophodno je nastaviti sa obezbjeđivanjem vrhunskih uslova, kakve naši reprezentativci imaju u svojim klubovima ili kakvi postoje u zemljama naših rivala na svim takmičenjima.

Ono što moraju svi da shvate, jeste da uvijek moramo raditi bez pritiska i euforije da se, po svaku cijenu, moraju osvajati samo zlatne medalje”, jasan je Pešić.

Na kraju selektor se obratio i kritičarima i dao do znanja da je pročitao sve ono što se prethodnih dana pričalo i pisalo.

“Pristao sam i prihvatio poziv kao izazov da pomognem ne samo uspejsima reprezentacije, već ukupnom poboljšanju ugleda naše košarke u Evropi i svijetu. Nisam po prvi put kritikovan i vrijeđan. Toga je bilo i ranije, za vrijeme EP 2001 u Istanbulu, pa potom i u Indianapolisu 2002. Evo i sada se nije desilo ništa novo, za vrijeme dok pobeđujemo u Pragu, a nakon toga i u Berlinu.

Sve to mene lično ne dotiče jer znam odakle dolazi i koji su motivi. Te kritike, omalovažavanja, vrijeđanja više govore o njima. A kao trener, uvek sam stajao ispred svojih igrača i ekipe. Zajedno sa svojim saradnicima vrlo čvrsto stojim iza svojih odluka, uloženog rada, posvećenosti, skromnosti i entuzijazma koji su istovremeno moji saradnici zajedno sa igračima i pokazali. Da se izbriše sve što je urađeno i postignuto, i to zbog poslednjih 10 minuta na utakmici protiv Italije – ja to neću dozvoliti!

Reperezentacija je svojim ponašanjem i načinom igre oduševljavala ne samo naše navijače u Pragu, već i kompletan košarkaški svijet a posebno stručnu javnost u Evropi. Želim da istaknem dve velike pobjede protiv Grčke i Turske u veoma važnom momentu za naše dalje šanse u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Neće mnogo vremena proći a novembar je veoma blizu, kada reprezentacija Srbije nastavlja sa kvalifikacionim utakmicama za Svjetsko prvenstvo protiv Velike Britanije i Turske. Ponovo dolaze ‘prozori’ i neizvesnost oko toga na koje igrače reperezentacija Srbije može da računa. Iskreno se nadam da će svi prema svojim mogućnostima, učiniti sve da se više nikada ne ponove pripreme i odziv igrača kao u junu ove godine.

 I za kraj da bude jasno, nikada neću odustati od svojih principa, načina selektiranja, izbora igrača i svojih saradnika. Analiziraću i biću uvijek spreman da prihvatim i različita mišljenja i prijedloge, ali ću ostati vjeran ljudima čiji je cilj isključivo košarka”, zaključio je Pešić.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *