KSS

POČINJE ŽENSKI MUNDOBASKET,SRBIJA CILJA MEDALJU!

Noćas će u dalekoj Australiji početi Svjetsko prvenstvo u košarci za žene na kojem će sa naših prostora igrati reprezentacije Srbije i Bosne i Hercegovine!

Samo što se završilo košarkaško Evropsko prvenstvo za muškarce stiže nam Mundobasket za žene. Aktuelne šampionke Evrope, reprezentacija Srbije, imaju velike ambicije u Australiji i nadaju da će nakon očajnog izdanja muških kolega osvjetlati obraz zemlje košarke i doći do medelje.

Ekipa selektora Marine Maljković prvi meč igra protiv Kanade u četvrtak, od pet časova ujutru po našem vremenu. Sistem takmičenja je takav da su reprezentacije podjeljene u dvije grupe po šest timova, od kojih po četiri najbolje plasirane ekipe prolaze u četvrtfinale.

Srbija se nalazi u grupi B, a pored Kanade, tu su još domaćin Australija te Francuska, Japan, Mali. U grupi A su Sjedinjene Američke Države, kao glavni favorit za osvajanje prvenstva, zatim Belgija, Kina, Portoriko, Južna Koreja i Bosna i Hercegovina, predvođena sjajnom Džonkel Džons.

Atmosfera u ekipi je veoma dobra, iako se još uvijek prilagođavamo na veliku vremensku razliku. Jedva smo dočekale da počne Svjetsko prvenstvo. Oduvijek sam željela da dođem u Australiju i drago mi je što sam stigla s reprezentacijom. To je velika čast za mene” – rekla je reprezentativka Srbije Ivana Raca.

Ženska reprezentativna košarka postala je jedan od uspješnijih sportova u Srbiji a u prilog ovoj činjenici idu dvije zlatne medalje sa evropskih prvenstava 2015. i 2021 godine i bronza sa EP 2019.

Poseban pečat ostavljen je bronzanom medaljom sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Na prošlogodišnjim OI u Tokiju Srbija je zauzela četvrto mjesto. Prvi put nakon više godina na prvenstvo srpske košarkašice otputovale su bez dve možda i najbolje igračice reprezentacije i dugogodišnjih nosioca igre – Sonje Vasić i Jelene Bruks, koje su se oprostile od reprezentacije.

Reprezentaciju Srbije činiće sledeće košarkašice: Ivana Raca, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Jovana Nogić, Kristina Topuzović, Maja Škorić, Tina Krajišnik, Ivana Katanić, Katarina Zec, Mina Đorđević.

Izvor fotografije: kss.rs


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *