Qatar 2022 sky sport

STROGA PRAVILA PONAŠANJA U KATARU
Nigdje bez vjenčanog lista

Približava se početak Svjetskog prvenstva u Kataru a biće ovo prvi Mundijal u ovoj zemlji na Bliskom istoku, koja je poznata po veoma strogim zakonima i veliko je pitanje kako će se sve to odraziti na “navijačku kulturu” cijelog svijeta.

Stanje ljudskih prava u Kataru obično se opisuje kao veoma zabrinjavajuće, a posebno su u posljednje vrijeme u žižu javnosti došli problemi koje imaju radnici na objektima koji će se koristiti za Svjetsko prvenstvo.

Međutim pravi šok za sve navijače koji planiraju put u Katar došao je kada je osvanuo bilbord sa pravilima ponašanja za navijače koji dolaze da bodre svoje reprezentacije.

Poznavajući drugačija i slobodnija ponašanja navijača već sada je jasno da je gotovo nemoguće ne prekršiti neka od njih. Kazne za kršenje ovih pravila su velike, pa pored hapšenja i odlaska u zatvor, može doći i do deportacije, a već je bilo govora i da za neka krivična djela prijeti i smrtna kazna.

Na pomenutom bilbordu piše “Poštujte religiju i kulturu naroda u Kataru tako što nećete raditi sljedeće stvari” kao na primjer pored odranije poznatih stvari da se ne smije javno ispoljavati homoseksualnost i da je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića, zabranjeno je da se psuje. Mora da se pokaže poštovanje prema religijskim znamenitostima, nema glasne muzike i povišenih tonova… Takođe, u problemu su i parovi koji nisu u braku, pošto su zabranjeni izlazak i ljubljenje u javnosti, osim ako niste u braku. U prevodu to znači, bez vjenčanog lista ne možete nigdje maknuti. Zabranjeno je fotografisanje ljudi bez njihove dozvole, dok je ženama zabranjeno oskudno oblačenje.

Izvor: EPA

Navijači koji su već spremni za Mundijal u Kataru počeli su da negoduju i paniče jer je neke stvari koje idu uz “navijačku kulturu” decenijama kao što su psovke, vika, alkohol nije moguće izbjeći. Ukoliko se u Kataru budu striktno pridržavali zakona, u najavi je haos.


Izvor fotografije: Sky sport

Comments are closed.