San Siro

SAN SIRO-MEACA POSTAJE PROŠLOST
Mnogi veliki mečevi odigrani na ovom stadionu

Čelnici Milana i Intera postigli su dogovor o rušenju “San Sira” odnosno “Meace” u zavisnosti koji klub igra kao domaćin i izgradnju novog stadiona pod nazivom “Katedrala”.

“Đuzepe Meaca” ili “San Siro”, zavisno od toga koji klub podržavate, se sprema za odlazak u istoriju. Čelnici dva kluba su postigli dogovor o rušenju mjesta na kome su se igrale najbitnije utakmice svijeta i Evrope. Čak četiri finala Evropskog prvenstva se igralo na ovom stadionu, koji je tokom svojih sedamdeset godina istorije već prolazio kroz par rekonstrukcija.

Krajem prošle godine postignut je “Katedrala” dogovor, kako će se i zvati novi stadion. Plan je da se “San Siro” u potpunosti sruši i na tom mjestu nikne novi, moderniji stadion sa smanjenim kapacitetom. Umjesto dosadašnjih 75 hiljada, “Katedrala” će moći da primi 60 hiljada tifoza. 

Trenutno se dobijaju sve potrebne administrativne dozvole za početak radova, dok bi novi stadion trebao biti izgrađen 2027. godine. Troškovi cjelokupnog projekta se procjenjuju na 650 miliona evra.


Izvor fotografije: EPA/EFE

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *