BHRT

SAOPŠTENJE BHRT
Evo zašto utakmice kasne 15 minuta

BHRT se danas oglasio saopštenjem u vezi sa prenosom utakmica Svjetskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Kataru.

Iz BHRT žele da pojasne zašto pojedine utakmice idu sa 15 minuta zakašnjenja u odloženom prenosu.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“S ciljem objektivnog informisanja javnosti, a nakon objavljenih poluistinitih i pretencioznih informacija na pojedinim portalima i medijima oko prijenosa utakmica SP Katar 2022 na BHRT-u, osjećamo obavezu da pojasnimo zbog čega se BHRT odlučio da četiri utakmice iz osmine finala i dvije utakmice četvrtfinala, ne prikazuje u noćnim terminima, nego odložno sa 15 minuta zakašnjenja od početka utakmica”.

“Još jednom napominjemo da BHRT, ekskluzivni vlasnik prava SP Katar 2022 ima obavezu po Ugovoru emitirati samo 46 utakmica na svom programu i da je, u skladu sa pravilima sublicenciranja EBU-a i FIFA-e, sublicencirao prava za emitiranje 18 utakmica BH Telecomu d.d., kao što su to učinile i mnoge druge televizijske kuće u svijetu (ARD/ZDF, RT Srbije, RTVSLO, Češka TV, RTPortugal, ORF, BNT Bugarska, itd”.

“Naime, troškovi otkupa prava, odnosno emitiranja utakmica SP u nogometu su višemilionski i BHRT, uz već svima poznatu finansijsku situaciju, ovaj događaj nije mogao samostalno finansirati pa je sa BH Telekomom ušao u partnerski odnos i sublicencirao prava koja mu Ugovor sa EBU-om i FIFA-om dozvoljava”.

“U skladu sa tim, BH Telekom je dobio prava ekskluzivnog emitiranja utakmica na svojim platformama, pa gledatelji BHRT-a četiri utakmice iz osmine finala i dvije utakmice četvrtfinala gledat će sa 15 minuta zakašnjenja da bi se ispoštovao ekskluzivitet koji za ove utakmice ima BH Telekom”.

“Uz razumijevanje i podršku BH Telekoma da se utakmice mogu emitirati na ovaj način, udovoljeno je i gledateljima BHRT-a jer utakmice gledaju s odgodom od samo 15 minuta, a ne u snimku u noćnim satima istog dana kako je to uobičajena praksa u ovakvim situacijama”.

“S obzirom na to da se SP Katar 2022 približava kraju, najavljujemo da će utakmice polufinala, utakmice za treće mjesto kao i finale SP Katar 2022 BHRT direktno prenositi na svojim programima”.

“Koristimo priliku da još jednom zahvalimo svim vjernim platišama RTV takse koji su omogućili svima u Bosni i Hercegovini da mogu gledati i pratiti utakmice SP u Kataru na BHRT-u”.

Podsjetimo, večerašnji duel između Brazila i Južne Koreje emitira se od 20.15 časova.


Izvor fotografije: BHRT

Comments are closed.