Zvezda Partizan

SRBIJA OSTAJE BEZ MJESTA U LŠ
Pravilo vrijedi od sezone 2024/25

Famozno 11. mesto na UEFA rang listi nacionalnih šampionata koje donosi kao privilegiju direktan plasman u Ligu šampiona uskoro gubi to značenje.

Naime, Udruženje evropskih klubova (ECA) objavilo je da od sezone 2024/25 pozicija broj 11. na rang-listi UEFA više neće donijeti direktnog predstavnika u Ligi šampiona.

Umjesto toga, prednost ima klub sa najjačim koeficijentom u “stazi šampiona” u kvalifikacijama za LŠ i to pod uslovom da osvajač LŠ izbori plasman u to takmičenje i kroz domaće prvenstvo.

Što se dešava praktično svake godine.

Ko bi mogao najviše da profitira?

Prema aktuelnom stanju, zagrebački Dinamo koji je i ove sezone ušao u grupnu fazu LŠ i tako stigao do koeficijenta 55,000, primjera radi Crvena Zvezda ima 41,000, dok je Partizan na 23,000 bodova.

Ono što i dalje ostaje kao pravilo jeste činjenica da će 11. šampionat Evrope i dalje imati pet predstavnika u evropskim takmičenjima, od koja će dva biti dio kvalifikacija za Ligu šampiona.

Pravila za sledeću sezonu ostaju nepromjenjena, Srbija će imati predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona, drugoplasirani će kroz kvalifikacije pokušati da učini isto, vidjećemo kako će se snaći…

Izvor teksta: sportske.net
Izvor fotografije: B92

Comments are closed.