1656667476115_image_(3)

Sve manji prostor za manevar, Srbiji treba šest pobeda za siguran put na Mundobasket

Prvo Belgija, pa sve ostalo…

Poraz od Letonije nije samo doveo Srbiju u nelagodnu poziciju uoči druge faze kvalifikacija za Mundobasket, već je izvukao najslabije napadačko izdanje ne samo ove, već svih ekipa naše zemlje koje su se našle na parketu tokom tri ciklusa kvalifikacija – za Mundobasket 2019, za Evrobasket 2022. i Svetski kup naredne godine. Dosadašnji negativni rekord držali su igrači koji su poraženi na Kritu od Grčke (63:70) u razigravanju za Kinu…

Pošto je Belgija deklasirala Slovačku i obezbedila prolaz dalje, Letonija u drugu fazu ulazi sa skorom 2-2 i boljim međusobnim odnosom u odnosu na Srbiju, koja sada mora da vrati dugove iz novembra i pobedi u Nišu kako bi sa istim odnosnom započela avgustovski ciklus. Belgija bi u tom slučaju dalje prošla sa jednom pobedom i tri poraza.

Za one koji možda ne znaju, rezultati mečeva sa Slovačkom ne računaju se u nastavku iz razloga što je Grupa B sa kojom se ukrštamo “skraćena“ na tri selekcije pošto je Belorusija diskvalifikovana, pa su tako Grčka, Turska i Velika Britanija automatski prošli dalje. Situacija u Grupi B je sledeća – Grčka nosi sa sobom tri pobede i poraz od Velike Britanije, koja u nedelju od 17 časova po srednjoevropskom vremenu dočekuje Tursku u Njukaslu. Obe ekipe trenutno imaju skor 1-2.

Puleni Ergina Atamana su u ovom susretu favoriti, a iako još nije određeno 12 igrača koji će se pojaviti na parketu dvorane na severu Ostrva, poznato je da su u kombinaciji Šejn Larkin, Furkan Korkmaz, Džedi Osman, Alperen Sengun, Sertač Šanli, Melih Mahmutoglu… Dakle, više nego respektabilan sastav.

Posle utakmice u Rigi Srbiji je za plasman na Mundobasket potrebno šest pobeda! Počev od Belgije u nedelju. Za miran san ekipa Svetislava Pešića treba da nadigra Veliku Britaniju oba puta – dobila Grčku rezultatom 78:69 kod kuće na startu kvalifikacija – baš kao i Tursku koja će izvesno biti direktan takmac za jednu od tri pozicije, uz bar polovičan učinak protiv Helena. Gledaćemo često i u dvorište Letonije, ali da bismo mi bili sigurni šest pobeda znači i siguran plasman dalje. Odnosno, da u narednih sedam utakmica dozvolimo jedan poraz. Ponavljamo, situacija može da se koriguje shodno rezultatima konkurencije…

Za početak druge faze sve selekcije imaće na raspolaganju najbolje igrače, za Srbiju će izvesno nastupati Nikola Jokić, Letonija će biti jača za Kristapsa Porzingisa, a Grčka za Janisa Adetokunba. Uz, naravno, ostale prvotimce koji nisu bili na raspolaganju u dosadašnjim kvalifikacijama… Zavisno od rasporeda utakmica u poslednjoj nedelji avgusta, znaćemo i dalji put do sigurnog učešća na Svetskom kupu, odnosno šta nas čeka u utakmicama kada klupske sezone startuju.

Kako je na talonu overavanje vize za veliko takmičenje Grčka i pogotovo Turska sigurno će iskoristiti benefite dobre komunikacije sa klubovima da pozovu što više evroligaških košarkaša. To će i Svetislava Pešića primorati da izvuče ono najbolje od večitih koji će naredne jeseni zajedno nastupati u Evroligi. Tu se javlja potencijalni problem u slučaju novog preklapanja kalendara dva takmičenja, odnosno da se klupske i reprezentativne utakmice igraju istog dana ili u razmaku manjem od 24 časa, što je dosad redovno bio slučaj. Isto se odnosi i na asove iz drugih evropskih klubova najvišeg ranga.


Tagovi: Nema ponuđenih tagova

Comments are closed.