zVEZDA MZT

ZVEZDA PROTIV ŠAMPIONA NEMA ŠTA DA IZGUBI

Košarkaše Crvene zvezde od 19.30 sati očekuje premijerni susret nove sezone Evrolige i to na gostovanju, protiv branioca trofeja ekipe Anadolu Efesa.

Da su birali, teško da bi izabrali težeg protivnika za otvaranje kampanje u elitnom takmičenju. Aktuelni šampion Evrope ulazi u sezonu naoštren s ciljem da učini isto i uđe u istoriju kao prvi tim koji je tri puta uzastopno podizao trofej Evrolige. Okosnicu tima su uspjeli da sačuvaju, a nadograđeni Vilom Klajburnom, Akileom Polonarom, Antom Žižićem i Egemenom Guvenom definitivno su još jači na papiru. Kako će sve to izgledati na parketu, još čekamo da vidimo. Imali su dobre partije u domaćem prvenstvu i Superkupu i to protiv nimalo lakih rivala. Pobjedili su Fenerbahče u borbi za trofej uoči sezone, a potom šampionat otvorili takođe trijumfom protiv Galatasaraja. Interesantno, oba meča dobili su sa devet poena razlike.

Umiju da pogađaju spolja, dobro igraju iz pika i ako je suditi prema početku sezone, odbrana će im biti značajno kvalitetnija nego li lane. Želeće Ergin Ataman da njegov tim konačno dobro počne takmičenje u Evroligi nakon dvije godine agonije u prvih desetak kola kada su čak bili i najgori tim u pojedinim trenucima. Ali, to dovoljno govori o karakteru ove ekipe budući da su upravo u te dvije godine podizali trofeje.

Crvena zvezda je još daleko od svog maksimuma, posebno kada je riječ o spremnosti ekipe. Novi trener, novi tim, novi stil igre, ali isti ciljevi, usko vezani za AdmiralBet ABA ligu. Naravno, želiće da ostvare što je veći mogući rezultat u Evroligi, ali za tako nešto im je neophodno zdravlje ekipe, prije svega, a potom i da hemija bude na visokom nivou.

Za sada, Zvezda je odigrala jednu utakmicu i to u nedelju protiv MZT-a. Nije taj meč onaj koji bi trebalo da predstavlja pravu sliku ekipe budući da su mnogi nedostajali. Vladimir Jovanović je poprilično rotirao i svima dao šansu da igraju, čak i sedamnaestogodišnjem Nikoli Topiću koji je čak 20 minuta bio na parketu. Hasan Martin se pokazao u vrlo zadovoljavajućem svjetlu, a i Džejlen Adams. Mnogo toga će zavisiti i od lidera ekipe Nemanje Nedovića čija spremnost je oduvijek bila velika prepreka za njegove uspjehe u karijeri. Česte povrede su ga onemogućile da učini više, a svi znamo da je mogao. No, sada će morati da bude zdraviji nego ikad. Igra u klubu svog života, projektovan je kao vođa istog i ima nikad jačeg najvećeg rivala do sada. Vrijeme je da Nemanja istupi. Tokom pisanja ovog teksta nije poznato hoće li on biti spreman za Efes.

Snažan roster dopunjavaju Ben Bentil koji je sposoban da pogađa iz svih pozicija, Filip Petrušev koji takođe posjeduje te karakteristike, ali i Džon Holand, čovjek spreman da podigne ekipu iz mrtvih. Doduše, bio je pomalo letargičan protiv MZT-a, ali privikavanje je u toku, tek od skora su svi na okupu i kao što je trener crveno bijelih Vladimir Jovanović istakao: „Ne bi bilo dobro da smo sada najbolji. To moramo biti kada dođu one najvažnije utakmice“.

Izvor: sportske.net

Fotografija: STARSPORT/Peđa Milosavljević


Comments are closed.