ambito.com

ASTRONOMSKI PRIHOD FIFA U CIKLUSU ZA KATAR
Frapantne brojke

Međunarodna fudbalska federacija, FIFA saopštila je da je ostvarila rekordan prihod od 7,5 milijardi dolara u četiri godine komercijalnih ugovora vezanih za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Posljednja tri sponzora objavljena su uoči prve utakmice na Mundijalu – Jutjub (YouTube), Vizit Las Vegas (Visit Las Vegas) i Fajn Hajdžienik Holding (Fine Hygienic Holding), sva tri u kategoriji regionalnih sponzora trećeg reda. Kasni dolasci koji su upotpunili listu sponzora Svjetskog prvenstva pomogli su da se četvorogodišnji prihod Fife popne za više od milijardu dolara u odnosu na prethodni komercijalni ciklus vezan za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Dodatni prihod podstaknut je komercijalnim ugovorima državnih kompanija zemlje domaćina. Katar Enerdži priključio se kao glavni sponzor, a novi sponzori trećeg reda su Katarska banka QNB i telekom kompanija Ooredoo.

Ključni ugovori za emitovanje ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva potpisani su u vrijeme kada je Sep Blater bio predsjednik Fife i uključivali su turnire u Rusiji i Kataru.

Rezerve FIFA popeće se na oko 2,5 milijardi dolara uprkos pandemiji korona virusa. FIFA je bila spremna da taj novac iskoristi da pomogne svojim članicama 2020. godine, kada su domaća prvenstva i utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo uglavnom bile otkazane.

Prihodi će se najvjerovatnije približiti 10 milijardi dolara u naredne četiri godine zahvaljujući novoj finansijskoj strategiji za ženski fudbal i proširenom formatu Svjetskog prvenstva u SAD, Kanadi i Meksiku 2026. godine.

Na Mundijalu 2026. godine igraće 48 ekipa umjesto kao do sada 32.

Izvor teksta: sportske.net
Izvor fotografije: ambito.com

Comments are closed.