Infatino

INFATINO “ODRŽAO LEKCIJU” EVROPI
''Osjećam se kao Arapin, Afrikanac, gej...''

Dan pred početak Svjetskog prvenstva u Kataru, Đani Infantino je riješio da održi konferenciju za medije i malo je reći da je iznenadio prisutne svojim riječima.

Blaterov nasljednik je pohvalio zemlju domaćina, pričao o tome kako je ljude briga za osobe sa invaliditetom a potom je savjetovao Evropu da napravi sistem, nalik onom u Kataru, za migrantske radnike.

Predsjednik FIFA kuće je započeo svoje obraćanje ovim riječima. 

“Danas imam veoma jaka osjećanja. Danas se osjećam kao građanin Katara. Danas se osjećam kao Arapin. Danas se osjećam kao Afrikanac. Danas se osjećam kao gej. Danas se osjećam kao osoba sa invaliditetom. Danas se osjećam kao migrantski radnik”, pa nastavio:

“Ja nisam građanin Katara, Afrikanac, gej, osoba sa invaliditetom i ja nisam stvarno migrantski radnik, ali znam kako je biti diskriminisan i biti žrtva nasilja, kao stranac u stranoj zemlji, kao dijete sam bio žrtva nasilja zato što sam imao crvenu kosu i pjegice. Zlostavljali su me zbog toga. Evropljani su nas naučili mnogim lekcijama. Ja sam Evropljanin. Mislim da ono što smo mi Evropljani radili po svijetu prethodnih 3000 godina, da se trebamo izvinjavati narednih tri hiljada godina prije nego što dijelimo moralne lekcije ljudima. Ko stvarno brine o radnicima? FIFA da, fudbal da, Svjetsko prvenstvo brine, i da budem pošten i Katar brine. Bio sam na jednom događaju prije par dana gdje smo objasnili šta radimo za ljude sa invaliditetom tokom ovog Svjetskog prvenstva.. 400 novinara je sada ovdje, taj događaj je bio ispraćen od strane četiri novinara. Postoji jedna milijarda ljudi sa invaliditetom. Nikoga nije briga. Nikoga nije briga. Četiri novinara”, rekao je Infantino. 

Potom je izjavio kako bi se Evropa mogla ugledati na Katar po pitanju migrantskih radnika. 

“Evropa bi mogla da uradi isto što i Katar. Da stvori kanale, neke legalne puteve, gdje bi ti radnici mogli da dolaze u Evropu. Mala zarada, ali dajte im neki posao, neku budućnost, neku nadu”,  rekao je predsjednik svjetske kuće fudbala. 

Infantino je zatim još jednom potvrdio da su svi, uključujući i LGBT osobe, dobrodošle u Katar. Prokomentarisao je i odluku o ukidanju alkoholnih pića riječima kako će navijači moći da izdrže par sati bez pića. 

Izvor teksta: sportske.net
Izvor fotografije: EPA/EFE

Comments are closed.