Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: ŠVAJCARSKA 1954
Mađarski peh

Svjetsko prvenstvo u Švajcarskoj 1954. godine bilo je 5. po redu. Domaćinstvo su dobili jer je FIFA proslavljala 50. rođendan. Učestvovalo je 16 reprezentacija, a igralo se u 6 gradova i isto toliko stadiona. Osvajač je bila selekcija Zapadne Njemačke koja je u finalu savladala Mađarsku 3:2. Najbolji strijelac bio je Mađarski reprezentativac Šandor Kočiš koji je postigao čak 11 golova.

Krenimo sa zanimljivostima.

POVLAŠTENE EKIPE

Sistem takmičenje bio je naizgled jednostavan, ali ipak komplikovan. Na turniru je bilo 16 ekipa koje su bile raspoređene u 4 grupe po 4 selekcije, ali nije igrao svako sa svakim. Naime u svakoj grupi su bile dvije povlašćene ekipe i one nisu mogle da igraju jedan protiv druge.

PRVI TELEVIZIJSKI GOL

Prvenstvo je otvoreno 16. juna utakmicom između Jugoslavije i Francuske. Jedini gol na meču djelo je Miloša Milutinovića, a ono što će ostati upamćeno je da je to prvi gol snimljen i emitovan uživo na televiziji u istoriji Mundijala.

ŽUTI DRES

Brazil je na ovom prvenstvu prvi put igrao u sada već popularnim žutim dresovima. Bijeli su otišli u zaborav jer su se smatrali malerioznim.

GOLEADA

Na prvenstvu je postignuto čak 140 golova na 26 utakmica. Ovaj Mundijal je postavio rekord kada govorimo i o golovima u pojedinačnim utakmicama. Duel između Austrije i Švajcarske završen je 7:5 i to je apsolutni rekord. Ostaje nam da vidimo hoće li nam Katar prirediti novi.

MAĐARSKI PEH

Reprezentacija Mađarske u periodu od 1950. do 1954. godine imala je niz od 31 meča bez poraza. U grupi su čak deklasirali Njemačku sa 8:3, ali ni ova bajka nije imala srećan kraj. U finalu u Bernu desilo se čudo. Iako su Mađari nakon osam minuta igre imali 2:0, uslijedio je čudesni preokret. Helmut Ran je u 84. minuti postigao gol za potpuni preokret 2:3 i tako šokirao zlatnu generaciju Mađarske.

DOPING SKANDAL

Njemačka reprezentacija bila je optužena da su njeni igrači koristili nedozvoljene supstance, a podatak koji im nije išao u koristi je taj da je čak 8 reprezentativaca dobilo žuticu. Da li su zaista koristili nedozvoljene supstance ostaje samo da nagađamo.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.