UEFA Getty image

NA POMOLU REGIONALNA TAKMIČENJA POD OKRILJEM UEFE?

Nakon raspada Jugoslavije i kakve-takve stabilizacije odnosno među nastalim državama mnogo se priča o pokretanju regionalni liga a prema posljednjim informacijama takve ideje uskoro bi mogle da zažive i postanu realnost.

Zainteresovanost velikih TV kuća i moćnih kompanija nije upitna jer bi na taj način mogle da se reklamiraju i proširuju tržište. Dosada je UEFA stopirala ovakve projekte forsirajući nacionalna prvenstva. Sa druge strane i pojedini klubovi koji su prolaz u evropska takmičenja ostvarivali kroz domaće šampionate nisu bili previše zainteresovani za ovakvu ideju jer su im UEFA takmičenja donosila veliki novac.

Tema koja je jako aktuelna u Mađarskoj je upravo regionalno takmičenje, tačnije Centralenoevropski kup kao jedno od regionalnih takmičenja, kom je UEFA je spremna da napravi određene ustupke. I dalje nije poznato koji timovi bi učestvovali ali nezvanično se piše da su to ekipše iz Slovačke, Češke,Mađarske i Srbije a da u nekoj varijanti bi mogli biti učesnici i austrijski i hrvatski timovi.

“Čuo sam u Švedskoj da postoji plan za regionalne lige od 2025.godine. Pričao mi je o tome predsednik Malmea, on je u nekom bordu UEFA. Ne znam samo kojem regionu pripada Srbija. Opet, smatram da treba zadržati kvalitet domaćeg prvenstva. Gdje ćemo mi biti, to će odlučiti UEFA. Takvo takmičenje može da bude dobro, ako bi se igralo pred više publike i boljim terenima, onda sam za, za sve ostalo sam laik, posebno za birokratska i politička pitanja”, objasnio je trener Crvene Zvezde Miloš Milojević.

Sigurno da bi regionalne lige bile respektabilno takmičenje u kojem bi klubovi mogli da zarade ozbiljan novac. Međutim, postavlja se pitanje da li bi njegovom igranjem neke zemlje ostale bez pozicija u Ligi šampiona, ili Ligi Evrope. Odgovor bi trebalo da da UEFA i to vrlo skoro.

Fotografija: Getty images


Comments are closed.