Iran Katar

IRANU PRIJETI IZBACIVANJE SA MUNDIJALA
Brutalnost prema sopstvenom narodu

Grupa iranskih sportista tražila je od Međunarodne fudbalske federacije FIFA da izbaci reprezentaciju Irana sa predstojećeg Svjetskog prvenstva zbog brutalnosti vlasti prema sopstvenom narodu, ali i jer je ženama godinama uskraćivan pristup stadionima.

Među potpisnicima pisma su FIFA sudija Mohamed Reza Fegani, džudo šampion Vahid Sarlak i bivša fudbalska reprezentativka Šiva Amini, prenio je danas Skaj.

Pismo je objavila sportska firma iz Valensije Ruis-Huerta i Krespo.

“Brutalnost i ratobornost Irana prema sopstvenom narodu dostigla je prekretnicu, zahtijevajući nedvosmisleno i čvrsto odvajanje od svijeta fudbala i sporta. Fudbal, koji bi trebalo da bude bezbjedno mjesto za sve, nije bezbjedan za žene, pa čak ni za muškarce. Ženama je konstantno uskraćivan pristup stadionima širom zemlje i sistematski su isključene iz fudbalskog ekosistema u Iranu, što je u oštroj suprotnosti sa vrijednostima i statutima FIFA”, piše u saopštenju.

Svjetsko prvenstvo igra se u Kataru od 20. novembra do 18. decembra. Reprezentacija Irana je u grupi sa Engleskom, Velsom i selekcijom SAD.

Protesti u Iranu počeli su 16. septembra zbog smrti 22-godišnje Maše Amini, koja je nekoliko dana ranije pritvorena zbog nepravilnog nošenja hidžaba. Iranska policija brutalno guši proteste, uhapšene su stotine demonstranata, a poginulo je više od 120 ljudi.

Izvor teksta: sportske.net
Izvor fotografije: EPA/EFE

Comments are closed.