Rumunija

RUMUNI U PROBLEMU ZBOG MEČEVA SA TZV. KOSOVOM

Žrijebom u Frankfurtu odlučene su kvalifikacione grupe za Euro 2024, a selekcija Rumunije završila je u grupi “I” zajedno sa Švajcarskom, Izraelom, Belorusijom, Andoroma i takozvanim Kosovom, što bi moglo donijeti dosta problema.

Kako je Rumunija jedna od zemalja koja nije priznala nezavisnost Kosova otvorilo se pitanje da li će njihov nacionalni tim igrati kvalifikacioni meč.

Iz rumunskog saveza za tamošnji list “GSP” rekli su da će fudbalski savez te zemlje voditi dijalog sa Vladom Rumunije oko uslova u kojoj će dočekati takozvano Kosovo.

Nekadašnji ministra spoljnih poslova Rumunije Teodor Maleškanu proučio je da meč ne bi trebalo da se igra.

Takozvano Kosovo ne priznaje jedan broj država, uključujući i nas. Mi nikada nismo priznali njihovu nezavisnost. Normalno, naš fudbalski savez bi trebalo da razgovara sa drugim državama koje imaju isti stav kao Rumunija i da dođe do metode koja ne bi trebalo da uništi cijeli sistem, ali da se poštuju stvari koje su veoma jasne iz ugla Rumunije”, rekao je Maleškanu.

On je dodao da FS Rumunije mora da pronađe neka rješenja.

“Ako ne, onda je ono što se može učiniti da izgubimo službenim rezultatom 3:0, kazao je Maleškanu.

Portal “GSP” tvrdi da bi Savez dosta izgubio ako ne bi igrao protiv takozvanog Kosova.

“Neodlazak na utakmicu iz političkog razloga doveo bi do odvajanja FS Rumunije od UEFA. Političku intervenciju u fudbalu UEFA ne prihvata”, naveli su na ovom portalu.

Do početka kvalifikacija ima još mnogo ali sigurno će biti zanimljivo ispratiti sva dešavanja na ovom polju, jer htjeli mi priznati ili ne politika je mnogo umješala prste u svijet sporta.

Fotografija: Imago


Comments are closed.