Tite

TITE STRAHUJE OD SRBIJE
Selektor Brazila ima dilemu pred duel sa Orlovima

Srbija učešće na Mundijalu otvara protiv najtežeg mogućeg rivala – Brazila.

Selektor Tite ima na raspolaganju moćan tim, pokriven sa dvojicom ili trojicom vrhunskih fudbalera na svakoj poziciji, a ne treba biti posebno pametan i reći da je na slatkim mukama.

Međutim, čak i u toj situaciji se otprilike naslućuje kojih 11 će na megdan Srbiji od prvog minuta na stadionu Lusail. Biće tu ozbiljnih imena na klupi uz Titea, ali tako je kada ste Brazil – najveći rasadnik fudbalera.

Sportal je u Dohi u razgovoru sa jednim brazilskim novinarom sa tamošnje ugledne televizije pokušao da otkrije šta je Tite spremio, čime se vodi pred “Orlove” i koju dilemu ima.

On još uvijek razmišlja u kom će sistemu izaći, sa ultra ofanzivnom 4-2-4 ili nešto manje, ali takođe atraktivnim pristupom 4-3-3.

Možda na prvi pogled djeluje da nema razlike, ali jeste ogromna. Prva opcija znači da će Brazilci udariti na Srbiju iz svih oružja, slobodno možemo da kažemo najjačih sa udarnim napadačkim kvartetom Nejmar – Vinisijus – Rafinja – Rišarlison.

Nema potrebe da ističemo koliko u ovom slučaju ostaje prostora u veznom redu, jer svi nabrojani nemaju ni djelić bilo kakvog defanzivnog zadatka. Praktično će u veznom redu ostati usamljeni Kazemiro i Lukas Paketa, koji takođe voli više igru unaprijed i loptu u nogama.

Tako bi se ostavilo mnogo prostora za srpske veziste da trkom i brojčanošću oduzmu najjače oružje “Kariokama” – posjed lopte.

Svjestan toga je i Tite, zbog čega razmišlja da žrtvuje jednog od četiri napadača. Ukoliko se to odluči najbliži da ispadne je Vinisijus Žunior, mlada zvijezda Real Madrida.

Možda čudno zvuči, ali kada takav as nije u najboljih 11 onda jasno govori koliko je Brazil moćan tim. U tom slučaju bi se Nejmar pomjerio na lijevu stranu iz sredine, a mjesto u najboljih 11 našao bi Fred iz Mančester Junajteda.

Fred je jedan od ljubimaca Titea, selektor ga jako cijeni, a s njim bi dobio balans u veznom redu i ne bi krenuo grlom u jagode kako izgleda formacija sa četvoricom napadača.

Nije tajna da se Tite plaši tranzicije i kontri Srbije, posebno Filipa Kostića, pa je upravo to jedan od razloga zašto bi žrtvovao Vinisijusa u startnoj postavi.

Preostalih 10 imena je poznato. Na golu je nedodirljivi Alison Beker ispred jednog Edersona koji bi mogao da brani komotno za bilo koju drugu selekciju u najboljih 11, a u odbrani su još Danilo i Aleks Sandro po bokovima, a štoperi Markinjos i Tijago Silva kao uigran tandem još iz Pari Sen Žermena zbog čega je na klupi još jedan as iz Reala Eder Militao.

U tolikom kvalitetu Brazila jedino “štrče” spoljni igrači Danilo i Sandro, prije svega u defanzivnim zadacima iako bi po vokaciji trebalo da im je to jača strana. Ostavljaju mnogo prostora iza sebe, ne markiraju baš najbolje i upravo bi po bokovima Srbija mogla da traži svoju šansu.

Dalje preostaje da se vidi za koju se varijantu odlučio Tite, što bi moglo da bude od krucijalne važnosti.

Nije mali broj onih koji misle da je protiv Srbije “samoubistvo” krenuti sa četvoricom napadača, a rizika je svjestan i Tite. Zato je možda više bliži drugoj varijanti.

Ovo bi trebalo da bude tim Brazila za Srbiju: Alison – Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Sandro – Kazemiro, Fred, Paketa – Nejmar, Rafinja, Rišarlison.

Izvor teksta: Sportal
Izvor fotografije: AP

Comments are closed.