Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: BRAZIL 1950
Mundijal bez finala

Zbog ratnih dešavanja širom svijeta, fudbal je pao u drugi plan sve do 1950. godina i Brazila. Učestvovalo je 13 reprezentacija, a šampion je bio Urugvaj koji ovoga puta nije bojkotovao nastup na Mundijalu.

Evo nekih od zanimljivosti sa ovog Prvenstva.

GRUPNA FAZA

Na ovom Mundijalu opet smo vidjeli dobru staru grupnu fazu, a zanimljiva činjenica sa ovog prvenstva je grupa u kojoj su bile samo dvije reprezentacije. U pitanju su Urugvaj i Bolivija, a u direktnom duelu za prolaz Urugvaj je deklasirao Boliviju sa 8:0.

ŠTAMPARSKA GREŠKA

Trećeg dana prvenstva 29. 6. 1950. odigrala se utakmica između domaćina Brazila i Engleske. Brazil je pobijedio sa 1:0 i napravio jednu od najvećih senzacija u istoriju sporta. Ono što je zanimljivo su Englezi. Naime čitava nacija se nije mogla pomiriti sa činjenicom da su izgubili, pa su neko vrijeme smatrali da je to novinska/ štamparska greška i da su oni slavili sa 10:1.

BROD

Jedina reprezentacija koja je na ovo prvenstvo došla brodom bila je Italija. Glavni razlog bio je u tome da je samo godinu dana ranije u avionskoj nesreći stradala ekipa Torina, koja je inače „davala“ deset reprezentativaca.

RAJKO MITIĆ

Reprezentacija Jugoslavije izgubila je u grupnoj fazi od Brazila 2:0. Golman Jugoslavije Rajko Mitić prije početka meča udario je glavom u željeznu šipku, a sudija nije želio da utakmica kasni zbog ljekarske pomoći, pa je Jugoslavija imala igrača manje prvih deset minuta.

MUNDIJAL BEZ FINALA

Poznata činjenica vezana za ovaj Mundijal je ta da je Brazil izgubio u finalu od Urugvaja, ali to nije istina. Naime do finala nikada nije došlo. Ovo je jedino takmičenje u kojem nije bilo klasičnih utakmica polufinala i finala, već su pobjednici grupa igrali mini ligu svako sa svakim. Brazil je deklasirao Španiju i Švedsku 6:1 i 7:1 i bio mu je dovoljan samo bod u meču sa Urugvajem na čuvenoj Marakani na kojoj se po nekim podacima na tom meču našlo čak između 179 i 203 hiljade ljudi. Brazil je odlično počeo meč i poveo, ali onda je uslijedio preokret i hladan tuš. U 81. minuti Giđija je postigao gol za 1:2 i tako osigurao Urugvaju drugu titulu svjetskog šampiona.

GOLMAN BARBOSI

Brazilci su za neuspjeh okrivili svog golmana Barobosu koji je bio na udaru kritika nacije mnogo godina nakon prvenstva. Ostala je jedna njegova čuvena izjava: „Najveća sankcija u krivičnom zakonu Brazila je 30 godina, a evo ja robijam već 44.“


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.