Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: MEKSIKO 1970
Prva izmjena, kartoni i fantastični Gerd Miler

Nakon Engleske selimo se na 9. po redu Svjetsko prvenstvo u Meksiko 1970. godine. Održano je od 31. maja do 21. juna, a učestvovalo je 16 ekipa. Utakmice su igrane u 5 različitih gradova u isto toliko stadiona. Titulu je po treći put osvojio Brazil savladavši u finalu Italiju sa 4:1. Za najboljeg strijelca Mundijala izabran je Gerd Miler sa 10 pogodaka.

Prvenstvo je po mnogo čemu proglašeno kao najbolje do sada. Počev od ceremonije otvaranja koja se prvi put pojavila u Meksiku, do prvih prenosa u boji i prvih žutih kartona.

Krenimo sa zanimljivostima.

MAROKO

Na ovom Mundijalu po prvi put Afrički kontinent je imao zagarantovanog predstavnika. To je bila selekcija Maroka na čelu sa Blagojem Vidinićem kao selektorom.

PRVA IZMJENA

Na prvoj utakmici Prvenstva između domaćina Meksika i Sovjetskog Saveze u 46. minuti desio se istorijski trenutak u fudbalu. Naime tada je izvršena prva izmjena u istoriji Mundijala. Umjesto Serebrjanikova na teren je ušao Puzač.

GERD MILER

Ovaj Mundijal obilježio je Nijemac Gerd Miler koji je postigao 10 golova i čak dva het-trika.

MEČ VIJEKA

Polufinalni duel između Italije i Njemačke priredio nam je spektakl. Italijani su poveli već u osmoj minuti, a „Panceri“ izjednačili u posljednjoj sekundi i odveli meč u produžetak koji će se pamtiti. U 94. minuti moćni Gerd Miler dovodi Nijemce u vodstvo, a Italijani se vraćaju golovima Burgniča i Rive, da bi u 110. minuti ko drugi nego Miler izjednačio na 3:3. Već u sljedećem napadu Rivera postiže pogodak i šalje „Azure“ u finale na megdan sa Brazilcima.

FINALE U ZNAKU BRAZILA

Na stadionu Asteka pred 107 hiljada ljudi Brazil je pokazao dominaciju i deklasirao nemoćnu Italiju sa 4:1. Pele je postao prvi i jedini trostruki šampion svijeta, Žairzinjo jedini igrač koji je dao golove u svim mečevima na Prvenstvu, a Zagalo prvi koji je postao šampion kao igrač i kao trener. Inače Brazil je zabilježio sve pobjede na turniru.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.