Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: RUSIJA 2018
Premijerni VAR i odlični Francuzi

Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine bilo je 21. po redu, a održalo se od 14. juna do 15. jula. Takmičile su se 32 reprezentacije na 12 stadiona širom Rusije, a titula šampiona svijeta pripala je Francuskoj koja je u finalu savladala Hrvatsku sa 4:2. Najbolji strijelac Mundijala bio je Englez Heri Kejn sa 6 pogodaka.

Evo nekih od zanimljivosti sa ovog Mundijala

NJEMAČKA

„Crna tradicija“ osvajača prethodnog Mundijala nastavila se i u Rusiji. Njemačka je u grupi sa Švedskom, Južnom Korejom i Meksikom završila na posljednjem mjestu.

MEKSIKO

Reprezentacija Meksika je čak sedmi put zaredom došla do osmine finala Mundijala i tu se zaustavila. Na ovom prvenstvu u osmini finala izbacio ih je Brazil.

SENEGAL – JAPAN

Nakon što je kompletirana grupna faza takmičenja, jedna zanimljivost iz grupe H se posebno izdvojila. Naime Senegal i Japan su imali po 4 boda, gol razliku 4:4 i neriješen rezultat u međusobnom duelu. O prolasku dalje odlučili su žuti kartoni. Japan je imao manje i plasirao se u narednu fazu.

VAR

Po prvi put na Mundijalima korištena je VAR tehnologija.

HRVATSKA

Iznenađenje Mundijala bila je reprezentacija Hrvatske koja je bila fenomenalna. U grupi su savladali Argentinu predvođenu Lionelom Mesijem sa 3:0. U nokaut fazi su u svakoj utakmici gubili na startu, ali i svaku dobili nakon boljeg izvođenja penala i došli u finale. Tamo ih je čekala raspoložena Francuska koja im je ugasila snove o tituli savladavši ih 4:2.

DIDIJE DEŠAN

Francuski selektor Didije Dešan ušao je u istoriju kao treći čovjek koji je postao šampion i kao igrač i kao trener. Ispred njega su samo Marijo Zagalo i Franc Bekenbauer.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.